Dobre wybory

“Złote zasady” zdrowego odżywiania:

– Wyeliminuj produkty wysoko przetworzone i półprodukty ‼️‼️ Takie jak: sosy do makaronu w słoikach, w torebkach, sosy do sałatek.

– Zrezygnuj także z dań gotowych do spożycia, wymagających tylko podgrzania. Tego typu żywność zawiera dużą ilość cukru, tłuszczu, a przede wszystkim soli. Ponadto jest nafaszerowana sztucznymi dodatkami do żywności, które mają na celu poprawę jej smaku, zapachu, konsystencji i trwałości.

– Postaw na produkty naturalne, o jak najmniejszym stopniu przetworzenia i ilości dodatków.

– Zwracaj uwagę na etykiety artykułów spożywczych, które kupujesz. Zawsze najpierw przeczytaj skład produktu zanim wrzucisz go do koszyka. Uchroni Cię to przed złymi wyborami.

– Unikaj tych artykułów, które mają bardzo dużą ilość składników, a połowa z nich posiada literkę „E”. Im mniej składników w danej żywności, tym lepiej!

– Nie kupuj żywności z kilkuletnią datą przydatności do spożycia.

– W trakcie zakupów porównuj produkty z tej samej grupy (np. jogurty naturalne). Wybieraj te z najkrótszym składem. Sprawdzaj także tabelę wartości odżywczej. Do koszyka włóż te, które mają najmniej cukru.

– Nie daj się nabrać na produkty typu “light” lub “0%”.

Powodzenia!