Pod lupą: płatki śniadaniowe

Nie wyobrażasz sobie śniadania bez płatków na mleku?

 

Mimo wzrostu świadomości społeczeństwa wciąż zadziwiają półki w sklepach uginające się pod milionem słodkich płatków śniadaniowych. Szczególnie kombinacje płatków dla dzieci są zatrważające.

We wszystkich kolorach tęczy.. z całą gamą cukru, słodzików i barwników!

Zrób sama lub z dziećmi domową granolę. Wszyscy domownicy na tym skorzystają.
Prosta w przygotowaniu.

Dzieci będą miały radochę ją przygotowując.

Przepis przyda się, zamiast wszystkich gotowych kupionych granoli i płatków.

śniadanie płatki owsiane – ok. 10 łyżek [100g] płatki jęczmienne - ok. 10 łyżek [100g] migdały, płatki – ok. 5 łyżek [50g] sok ze świeżej pomarańczy – ½ szklanki [125g] miód pszczeli - 2 łyżki [35g] słonecznik, nasiona łuskane - 3 łyżki [30g] wiórki kokosowe – 3 łyżki [24g] morele, suszone, bez dodatku cukru – 10 sztuk [56g] oliwa z oliwek – łyżeczka [5g] cynamon – ½ łyżeczki [3g]

Wymieszaj w misce wszystkie płatki, pokrojone w małe cząstki morele, wiórki i słonecznik.

Dodaj wyciśnięty sok z pomarańczy, miód i oliwę. Następnie dobrze wymieszaj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Wyłóż masę równomiernie na blaszkę.

Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w 180'C.

Możesz ją poprzekręcać w trakcie pieczenia.
Pilnuj, aby się nie przypaliła!
Dobrze ostudź i włóż do szklanego słoika.

Tym sposobem otrzymasz ok. 10 porcji granoli.

Do śniadania 1 porcja to ok. 5-6 łyżek i około 150 kcal.

Zatem poranny dodatek do śniadania jak znalazł.
Pyszna i zdrowa!