Popraw tempo metabolizmu

Zalecenia dla przyspieszenia tempa przemian metabolicznych:

Główne posiłki tj. śniadanie i obiad powinny zawierać żywność z przewagą białka. Pokarmowym źródłem białka jest chude mięso i ryby, warzywa strączkowe, jaja, mleko i przetwory mleczne oraz orzechy.

Należy unikać spożywania węglowodanów prostych tj. cukru, ciast, słodkich napojów, słodzonych soków owocowych, jogurtów owocowych, dżemów, słodyczy.

Zaleca się zwiększenie spożycia produktów żywnościowych będących źródłem następujących składników odżywczych:

>Potasu – awokado, seler, szparagi, szpinak, sałata, ziemniaki, migdały, sok pomidorowy, kakao, drożdże, fasolka szparagowa, banany, brokuły, brzoskwinie suszone, burak ćwikłowy, chleb pełnoziarnisty, jogurt naturalny, chude mleko, groch, kabaczek, kapusta, melon, orzeszki ziemne, pestki dyni, śliwki suszone

>Magnezu – pestki dyni, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy brazylijskie, orzeszki ziemne, orzechy nerkowca, otręby pszenne, migdały, kakao, fasolka szparagowa, banany, drożdże, fasola, groch, soczewica, soja

>Fosforu – orzechy włoskie, orzechy laskowe, nasiona, otręby i zarodki pszenne, pstrąg, tuńczyk, warzywa strączkowe, żółtko jaja kurzego, cielęcina

>Jodu – ryby morskie, sól morska (ale nie sztucznie jodowana)

>Metioniny – makrela, pstrąg, węgorz, śledź, tuńczyk, okoń, pestki dyni, indyk, polędwica wołowa

>Witaminy B1 – orzechy arachidowe, drożdże, gryka

>Selenu – dziki ryż, ryż brązowy, grzyby, szparagi, jajka, czosnek, chleb wieloziarnisty, nasiona słonecznika, orzechy brazylijskie, skorupiaki, tuńczyk, drożdże

Jednak najważniejszą rolę w przyspieszeniu metabolizmu odgrywa aktywność fizyczna!:)