Wyrzuć kostki rosołowe

Kostki rosołowe to SAMO ZŁO.
Chyba nie musze specjalnie tłumaczyć dlaczego.

Wrzucam ZDROWĄ ALTERNATYWĘ ☀️☀️

Bulion warzywny
Składniki:
włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/2 pora, liść kapusty
2 litry wody
1/2 łyżeczki soli morskiej,
2 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
5 ziarenek pieprzu
1 cebula
4 gałązki natki pietruszki

Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, opłukać, włożyć do garnka. Dodać umytego pora i liść kapusty. Wlać wodę i zagotować.

Dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zmniejszyć ogień.

Cebulę nieobraną położyć na palniku kuchenki i opalić ją ogniem (około 1 - 2 minuty), włożyć do garnka z warzywami.

Dodać gałązki natki pietruszki. Garnek przykryć pokrywą, ale niedokładnie - pozostawić uchyloną.

Gotować na małym ogniu przez 1 godzinę do miękkości warzyw (wywar najlepiej gotować dłużej, 1 i 1/2 godziny). Po ugotowaniu zostawić bulion na 10-15 minut a następnie odcedzić. Od razu wykorzystywać do sporządzania zup lub zagotować i zamknąć w słoiki. Po ostudzeniu trzymać w lodówce do 2 tygodni. Gotowy bulion można także zamrozić w postaci kostek lodu, które w każdej chwili można wykorzystać do przyrządzenia różnych potraw.

Bulion drobiowy

Składniki:

cały kurczak (bez kości) lub części kurczaka np. piersi
włoszczyzna: 1 - 2 marchewki (w zależności od ilości mięsa), 1/2 pietruszki, kawałek pora, po małym kawałeczku selera i kapusty
kilka gałązek natki pietruszki
jeśli mamy - 1-2 kawałki suszonego podgrzybka lub borowika
opalona na palniku cebula i ząbek czosnku
sól morska i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Kurczaka opłukać i włożyć do garnka, dodać włoszczyznę, gałązki natki pietruszki, grzybki jeśli używamy. Zalać wszystko zimną wodą do przykrycia. Doprawić 1 łyżeczką soli, dodać opaloną na palniku cebulę i ząbek czosnku, zagotować na większym ogniu.
Gotujący się na małym ogniu bulion szumujemy (zdejmujemy pianę z powierzchni), następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod uchyloną pokrywą przez około 1 i 1/2 godziny. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Po ugotowaniu bulion przecedzamy, wlewamy do słoików i po ostudzeniu wstawiamy do lodówki (na maksymalnie 1 tydzień) lub mrozimy w postaci kostek lodu.