Jedzenie do zadań specjalnych

Antyoksydanty to prawdziwa broń przeciwko wolnym rodnikom.

Zapewne wiecie, że te przyczyniają się do powstawania tzw. stresu oksydacyjnego, który odpowiada za starzenie i uszkodzenie komórek ciała. Aby przeciwdziałać wolnym rodnikom, należy zadbać o prozdrowotny styl życia- mniej stresu, brak nałogu tytoniowego, zdrową dietę. Ta ostatnia ma kluczowe znaczenie bo ma działanie ochronne i pomaga dodatkowo zmniejszyć ryzyko chorób wynikających z czynników od nas niezależnych (takich jak np. zanieczyszczenie powietrza). By tak się stało, sięgaj po produkty bogate we wspomniane wcześniej antyoksydanty.

Łatwo powiedzieć?
Amerykanie opracowali wskaźnik tzw. potencjału antyoksydacyjnego, czyli miarę określającą zdolność pochłaniania wolnych rodników przez określony produkt spożywczy. Dzięki ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) wiemy które produkty są najlepszymi źródłami antyoksydantów.
Wśród szczególnie bogatych w składniki odżywcze, a jednocześnie cennych źródeł antyoksydantów znajdują się:

• Orzechy: pekan, orzechy włoskie, pistacje,
• Owoce suszone: żurawina, śliwki,
• Warzywa strączkowe: czerwona fasola, soczewica,
• Owoce: aronia, bez, borówki, czarna porzeczka, czarne winogrona,
• Przyprawy: goździki, oregano, cynamon, rozmaryn, tymianek, zielona herbata.

Poza wymienionymi, wartościowe będą wszystkie kolorowe warzywa i owoce. Pamiętaj o różnorodnej diecie.