Pomimo powszechnego przekonania, że arbuz to po prostu woda i cukier, tak naprawdę jest on produktem dostarczającym wielu składników odżywczych:
witamin, minerałów, przeciwutleniaczy.
Nie zawiera przy tym wielu kalorii! To kolejny mit. Ze względu na to, że w większości składa się z wody, w 100 g ma zalednie...36 kcal!
Arbuzy stały się synonimem lata i pikników, i nie bez powodu. Ich orzeźwiające właściwości i słodki smak pomagają walczyć z upałem i stanowić mogą deser, którego zjedzenie nie powinno wzbudzać w Tobie poczucia winy.
Poznaj 5 powodów, dla których warto jeść arbuza!
- W ponad 90% składa się z wody, dzięki czemu stanowi doskonałe źródło nawodnienia w upalne dni.
- Pomaga odbudować zapasy glikogenu po skończonym treningu (zapasu energii zgromadzonego m.in. w mięśniach)
- Jest źródłem likopenu, witaminy C, beta karotenu oraz innych składników obniżających poziom cholesterolu, usprawniających pracę serca oraz wykazujących działanie antynowotworowe.
- Zawiera cytrulinę-aminokwas usprawniających pracę mięśni, dzięki czemu jest doskonałą przekąską dla osób aktywnych fizycznie
- Dostarcza potasu i magnezu
- Ma niski ładunek glikemiczny (czyli nie przyczynia się do gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi)
Jedz je wiec NA ZDROWIE!
Karolina Brzostek - dietetyk Bebio