Popularna przyprawa, mająca prozdrowotne działanie dla organizmu… O czym mowa? O cynamonie!
Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?
1. przyspiesza metabolizm
2. reguluje poziom cukru we krwi
3. obniża poziom „złego” cholesterolu i podwyższa poziom „dobrego”
4. zmniejsza apetyt na słodycze
5. działa bakteriobójczo, atnyoksydacyjnie i rozkurczowo
Cynamon sprawdzi się w daniach wytrawnych, deserach, koktajlach, słodkich śniadaniach… możliwości jest bardzo dużo.
Cynamonowe pralinki 15 sztuk, 1 sztuka=46 kcal
Pralinki:
Świeże daktyle, bez pestek – 20 sztuk [200g]
Kakao, gorzkie – 1 łyżka [10g]
Migdały, zmielone – ½ szklanki [60g]
Posypka:
Cynamon – 1 łyżeczka [5g]
Kakao – 1 łyżka [10g]
Usuń pestki z daktyli, zblenduj je z migdałami i kakao. Uformuj kulki i wstaw do lodówki na 20 minut. Po wyjęciu obtocz je w reszcie kakao wymieszanym z cynamonem.
Owsianka z cynamonem 350 kcal
Płatki owsiane – 4 łyżki [40g]
Mleko roślinne – szklanka [250ml]
Jabłko – 1 sztuka [150g]
Siemię lniane, pestki – 1 łyżka [10g]
Cynamon, zmielony – szczypta [1g]
Zmiel siemię lniane. Ugotuj płatki na mleku. Pokrój jabłko na plasterki. Dodaj do płatków siemię lniane, posyp cynamonem. Zjedz z jabłkiem.
Cynamonowe placuszki 330 kcal
Jajko – 1 sztuka [50g]
jogurt naturalny – 1 łyżka [20g]
otręby żytnie – 4 łyżki [40g]
banan, obrany – 1 mała sztuka [80g]
Cynamon, zmielony – szczypta [1g]
Rozgnieć banana widelcem, wymieszaj z roztrzepanym jajkiem, otrębami, jogurtem i szczyptą cynamonu. Powstałą masę nakładaj porcjami na patelnię i smaż z obu stron.