5 powodów, dla których powinnaś jeść cynamon!

Popularna przyprawa, mająca prozdrowotne działanie dla organizmu… O czym mowa? O cynamonie!

Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?

1. przyspiesza metabolizm

2. reguluje poziom cukru we krwi

3. obniża poziom „złego” cholesterolu i podwyższa poziom „dobrego”

4. zmniejsza apetyt na słodycze

5. działa bakteriobójczo, atnyoksydacyjnie i rozkurczowo

Cynamon sprawdzi się w daniach wytrawnych, deserach, koktajlach, słodkich śniadaniach… możliwości jest bardzo dużo.

 

Cynamonowe pralinki 15 sztuk, 1 sztuka=46 kcal

Pralinki:

Świeże daktyle, bez pestek – 20 sztuk [200g]

Kakao, gorzkie – 1 łyżka [10g]

Migdały, zmielone – ½ szklanki [60g]

Posypka:

Cynamon – 1 łyżeczka [5g]

Kakao – 1 łyżka [10g]

Usuń pestki z daktyli, zblenduj je z migdałami i kakao. Uformuj kulki i wstaw do lodówki na 20 minut. Po wyjęciu obtocz je w reszcie kakao wymieszanym z cynamonem.

 

Owsianka z cynamonem 350 kcal

Płatki owsiane – 4 łyżki [40g]

Mleko roślinne – szklanka [250ml]

Jabłko – 1 sztuka [150g]

Siemię lniane, pestki – 1 łyżka [10g]

Cynamon, zmielony – szczypta [1g]

Zmiel siemię lniane. Ugotuj płatki na mleku. Pokrój jabłko na plasterki. Dodaj do płatków siemię lniane, posyp cynamonem. Zjedz z jabłkiem.

 

Cynamonowe placuszki 330 kcal

Jajko – 1 sztuka [50g]

jogurt naturalny – 1 łyżka [20g]

otręby żytnie – 4 łyżki [40g]

banan, obrany – 1 mała sztuka [80g]

Cynamon, zmielony – szczypta [1g]

Rozgnieć banana widelcem, wymieszaj z roztrzepanym jajkiem, otrębami, jogurtem i szczyptą cynamonu. Powstałą masę nakładaj porcjami na patelnię i smaż z obu stron.

 

TAGI: