Desery nie muszą wiązać się z poczuciem winy. Jeżeli zrobisz je z dobrych składników mogą uzupełnić brakujące witaminy i składniki mineralne.
Wypróbuj przepisy na zdrowe desery. Każdy z nich jest pełnowartościowym posiłkiem odpowiednim na II śniadanie lub podwieczorek.
Takie pyszności warto zapisać i udostępnić dla reszty świata 🙂 Wtedy skorzystasz z nich nie razi i nie dwa.
- Mango lassi 180 kcal (1 porcja):
mango - 1/2 sztuki [120 g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 4 łyżki [80 g]
miód pszczeli - 1/2 łyżeczki [7 g]
wiórki kokosowe - 1 łyżeczka [3 g]
sok ze świeżej cytryny - 3 łyżki [20 g]
cynamon mielony - szczypta [1 g]
kurkuma - szczypta [1 g]
Zmiksuj jogurt z obranym mango, miodem i przyprawami. Posyp wiórkami kokosowymi.
- Lody bananowe 112 kcal (1 porcja):
banan – ½ szt. [60 g]
masło orzechowe 100%, bez soli – łyżeczka [8 g]
mleko, 2% tłuszczu – 2 łyżki [40 g]
Obranego banana włóż do zamrażalnika na 1-2 godziny. Następnie włóż do miksera z resztą składników. Lekko zmiksuj i przełóż do pojemniczka i ponownie zamroź.
Podpowiedź: mleko możesz zastąpić mlekiem roślinnym lub wodą.
- Sałatka z awokado z posypką z kakao 200 kcal (1 porcja):
awokado - pół sztuki [70 g]
sok ze świeżej limonki - 4 łyżki [24 g]
otręby pszenne - [10 g]
gruszka - średnia sztuka konferencja [100 g]
kakao gorzkie – ½ łyżeczki [2 g]
Pokrój awokado, gruszkę w kostkę.
Skrop sokiem, posyp otrębami i posyp kakao..
Zmiksuj wszystkie składniki. Przełóż do zamykanego pojemniczka i zamroź.
- Kakao na mleku roślinnym 150 kcal (1 porcja):
kakao surowe, proszek - łyżka [10 g]
kardamon - szczypta [1 g]
cynamon mielony – szczypta
mleko migdałowe - szklanka [250 g]
Sezam, nasiona - 1/2 łyżeczki [3 g]
Kakao, sezam przyprawy zalej podgrzanym ciepłym mlekiem.
Dobrze wymieszaj. Jak lekko przestygnie dodaj miód.
Smacznego !