Wytrawne ochłodzenie latem

W gorący dzień marzą Ci się lody dla ochłody?

Są też inne sposoby. Dużo bardziej orzeźwią Cię dania „na zimno”.

 

W tradycji hiszpańskiej jest warzywna zupa gazpacho z pomidorów i papryki. W Polsce mamy swoje chłodniki. Tradycyjne z botwinki, ogórków itp.

Ale możesz dodawać co tylko z warzyw wpadnie Ci w ręce.

Mięta, kiełki, koperek i natka dadzą Ci uczucie orzeźwienia.

Spróbuj tych przepisów!

 

- Chłodnik z awokado i cukini 240 kcal

Cukinia, obrana – ½ małej [144g]

awokado - pół sztuki [70g]

natka pietruszki – łyżka

sok ze świeżej limonki – 2 łyżki

migdały, mielone - łyżeczka [5g]

jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 3 łyżki [60g]

oliwa z oliwek– ½ łyżeczki

papryka mielona, słodka – szczypta

pieprz czarny – szczypta

Obraną cukinię pokrój w cienkie plasterki. Przełóż do miseczki, zalej awokado zmiksowanym z Przelej miksturę do miseczki. Posyp płatkami z migdałów, miętą i polej olejem.

- Rzodkiewkowy chłodnik 210 kcal.

jogurt naturalny, 2% tłuszczu - szklanka [250g]

ogórek - wężowy [100g]

koper ogrodowy – łyżka poszatkowanego

rzodkiewka – ok. 5 szt. [100g]

orzechy nerkowca, bez soli - łyżeczka obranych

mięta zielona, świeża - [5g]

Jogurt naturalny wymieszaj z plastrami rzodkiewki, ogórka. Wkrój poszatkowane zioła i posyp potłuczonymi orzechami.

 

- Chłodnik ziołowy 220 kcal.
ogórek – wężowy obrany [180g]

Kefir -  ¾ szklanki [180g]

natka pietruszki – 2 łyżki poszatkowanej

kiełki rzodkiewki – 2 łyżki

rukola – garść [40g]

orzechy pistacjowe, bez soli - [10g]

pieprz biały – szczypta

chleb graham - kromka [25g]

Zmiksuj kefir z zieleniną i przyprawami. Przelej do miseczki i dodaj plasterki ogórka. Posyp z pokruszonymi orzechami. Zjedź z pieczywem.

 

Pysznego ochłodzenia życzę 😉

Marta Kielak
dietetyk
BeBio