W gorący dzień marzą Ci się lody dla ochłody?
Są też inne sposoby. Dużo bardziej orzeźwią Cię dania „na zimno”.
W tradycji hiszpańskiej jest warzywna zupa gazpacho z pomidorów i papryki. W Polsce mamy swoje chłodniki. Tradycyjne z botwinki, ogórków itp.
Ale możesz dodawać co tylko z warzyw wpadnie Ci w ręce.
Mięta, kiełki, koperek i natka dadzą Ci uczucie orzeźwienia.
Spróbuj tych przepisów!
- Chłodnik z awokado i cukini 240 kcal
Cukinia, obrana – ½ małej [144g]
awokado - pół sztuki [70g]
natka pietruszki – łyżka
sok ze świeżej limonki – 2 łyżki
migdały, mielone - łyżeczka [5g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 3 łyżki [60g]
oliwa z oliwek– ½ łyżeczki
papryka mielona, słodka – szczypta
pieprz czarny – szczypta
Obraną cukinię pokrój w cienkie plasterki. Przełóż do miseczki, zalej awokado zmiksowanym z Przelej miksturę do miseczki. Posyp płatkami z migdałów, miętą i polej olejem.
- Rzodkiewkowy chłodnik 210 kcal.
jogurt naturalny, 2% tłuszczu - szklanka [250g]
ogórek - wężowy [100g]
koper ogrodowy – łyżka poszatkowanego
rzodkiewka – ok. 5 szt. [100g]
orzechy nerkowca, bez soli - łyżeczka obranych
mięta zielona, świeża - [5g]
Jogurt naturalny wymieszaj z plastrami rzodkiewki, ogórka. Wkrój poszatkowane zioła i posyp potłuczonymi orzechami.
- Chłodnik ziołowy 220 kcal.
ogórek – wężowy obrany [180g]
Kefir - ¾ szklanki [180g]
natka pietruszki – 2 łyżki poszatkowanej
kiełki rzodkiewki – 2 łyżki
rukola – garść [40g]
orzechy pistacjowe, bez soli - [10g]
pieprz biały – szczypta
chleb graham - kromka [25g]
Zmiksuj kefir z zieleniną i przyprawami. Przelej do miseczki i dodaj plasterki ogórka. Posyp z pokruszonymi orzechami. Zjedź z pieczywem.
Pysznego ochłodzenia życzę 😉
Marta Kielak
dietetyk
BeBio