Desery od święta

Jak co roku obiecujesz sobie, że w tym roku w Święta nie będziesz umierała z przejedzenia?

Jednak co roku wychodzi tak samo?

 

Zawsze możesz zadbać o to aby jeden z elementów był bardziej fit.

Postaw na lekkie ciasta. Dostarczą Ci głównie dobrego białka i węglowodanów złożonych.

Są sycące i wystarczająco słodkie.

 

"Najważniejsze to zachować umiar. Jeżeli nie umiesz się opanować przed słodyczami przygotuj z okazji świąt mniejsze ilości wypieków. Nie będzie tyle pokus wokół Ciebie."

- Marta Kielak, dietetyk Bebio.pl

 

Sernik prosty i szybki

(10 porcji, 1 porcja – 62 g to 105 kcal).

ser twarogowy półtłusty - kostka [200g]

jogurt naturalny, 2% tłuszczu – szklanka [200g]

2 jaja

ksylitol – 4 łyżki [40g]

budyń w proszku, bez cukru - opakowanie [35g]

czekolada gorzka – ½ tabliczki [50g]

Żółtka dokładnie zmiksuj z serem. Następnie dodaj jogurt, budyń i ksylitol. Zmiksuj ponownie. Ważne aby masa nie miała grudek. Białka ubij na sztywno. Wymieszaj delikatnie masę z białkami. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż masę i piecz w rozgrzanym piekarniku (w temperaturze 180'C przez około 30 - 40 minut). Ciasto ostudź i posyp startą czekoladą.

 

 

Ciasto jaglane

(10 porcji, 1 porcja – 67g to 136kcal).

kasza jaglana, sucha – ok. 2 torebki [200g]

ser twarogowy półtłusty – ¾ kostki [150g]

banan - średnia sztuka [183g]

2 jaja

olej rzepakowy – łyżka [10g]

cukier brązowy – 3 łyżki [30g]

sól biała – szczypta [1g]

cynamon mielony - szczypta [1g]

maliny – mała garść [50g]

Kaszę ugotuj tak aby była miękka. Ostudź i utrzyj z bananem, serem, cukrem, żółtkiem i przyprawami. Białko ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą. Foremkę typu "keksówka" wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę, na wierzchu ułóż malinki. Ciasto piecz w temperaturze 180'C przez około 45 minut.

 

Ciasto marchewkowe

(10 porcji, 1 porcja – 87 g to 247kcal)

Marchew, obrana – 3 średnie sztuki [315g]

mąka orkiszowa – ½ szklanki [75g]

mąka żytnia - ½ szklanki [75g]

jaja – 4 sztuki

olej rzepakowy - szklanka [160g]

proszek do pieczenia – łyżeczka [5g]

cynamon mielony - szczypta [1g]

goździki mielone - szczypta [1g]

ekstrakt waniliowy - szczypta [1g]

orzechy laskowe - łyżka [16g]

sól – 2 szczypty [2g]

ksylitol – 3 łyżki [30g]

Obierz i zetrzyj marchew i lekko odcedź. Białka ubij miskerem na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z ksylitolem i olejem. Mieszamy żółtka z białkami. Dodawaj przesianą mąkę - ciągle mieszając. Na koniec dodaj proszek i przyprawy. Do masy dodaj marchew i lekko wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i posyp pokruszonymi orzechami. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku przez 50 minut w 180'C.

 

Pamiętaj, iż słodkość ciast możesz regulować sama. Możesz dodawać więcej lub mniej miodu, ksylitolu lub ewentualnie cukru.

Jeżeli nie będziesz używała ciężkich kremów, polew, podpieków czy kruszonek i od razu lżej na brzuszku!

 

Jeżeli masz swoje ulubione przepisy na ciasta zawsze możesz zredukować ilość dodawanego cukru, darować sobie cukier puder na wierzchu lub zrobić o połowę mniejszą kruszonkę. Zobaczysz, że też będą smaczne.