Dość sporo zamieszam informacji dotyczących antyoksydantów.
Dziś porcja wiedzy jak je wykorzystać w pielęgnacji naszego.. wzroku!
Tak moje drogie, o wzrok często zapominamy dbać!!
Pielęgnacja nie jest taka prosta.. nie nałożysz kremu, maseczki raz w tygodniu i po sprawie..
Dbanie o wzrok odbywa się na kilku płaszczyznach.
Żywienie, ochrona i regeneracja
Na szkodliwe działanie wolnych rodników szczególnie są narażony nerw wzrokowy i siatkówka oka.
Dzięki antyoksydantom oczy chronione są przed światłowstrętem, zaczerwienieniem i podrażnieniem.
W obecnych czasach nasz wzrok przeciążony jest przez wszelkie ekrany, w które patrzymy cały dzień komputery, telefony, tablety i tv.
To prawdziwa męczarnia dla oczu.
Oto antyoksydanty, którymi możesz się wspomagać dla ochrony wzroku:
>Witamina (prowitamina) A
Wspiera przede wszystkim funkcjonowanie rogówki i siatkówki oka. Chroni nas przed tzw. kurzą ślepotą, gdyż pomaga adaptować się do zmiennego oświetlenia.
Zwiększa także nawilżenie oka. Jest to niezwykle ważne dla tych którzy pracują głównie przy komputerze.
Nie stosuj samodzielnie suplementów witaminy A, gdyż łatwo ją przedawkować.
Znacznie bezpieczniej stosować prowitaminę A - to betakaroten obecny w roślinach.
Jak zawsze z naturalnych źródeł jest ona najlepsza dla naszego organizmu.
Antyoksydanty - Karotenoidy - pochodzące z roślin o pomarańczowym zabarwieniu będą Cię tu wspierać.
Postaw na rośliny:
- marchew (50g- zapewni dzienne zapotrzebowanie),
- morele,
- dynię,
- pomarańcze,
- pomidory,
- papryka (mała szt. 150g – zapewni dzienne zapotrzebowanie),
- mango,
- szpinak.
Samą witaminę A znajdziesz w takich produktach jak: jaja, tran, produkty mleczne..
>Witamina E
Jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Chroni witaminę A przed utlenieniem.
Co ważne zwiększa wchłanianie beta- karotenu! Ważne jest to, iż chroni błony komórkowe oczu.
Chroni przed szkodliwym wpływem promieni UV, również na wzrok.
Szczególnie bogate produkty:
- migdały,
- orzechy,
- słonecznik,
- kiełki pszenicy,
- awokado,
- żółtka jaj,
- szpinak.
>Antocyjany
Dbają one o wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych, również tych w gałce ocznej.
Regulują również krzepliwość krwi, dzięki czemu komórki są lepiej ukrwione i odżywione.
Antocyjany znajdziesz w owocach i warzywach o czerwonym, fioletowym i niebieskim zabarwieniu.
Szukaj ich w produktach, takich jak:
- aronia,
- wiśnie,
- żurawina,
- czarny bez,
- borówki.
>Luteina
Luteina należy też do barwników z grupy karotenoidów.
Wspomaga ona pracę plamki żółtej w oku. Niedobór może się wiązać z gorszym widzeniem kolorów czy rozpoznawaniem twarzy.
Nasz organizm nie potrafi jej sam wytwarzać, dlatego musisz je dostarczać regularnie z jedzeniem.
Luteinę znajdziesz w:
- jarmużu,
- szpinaku,
- natce pietruszki,
- brokułach.
>Witamina C
Nie zapominaj o niej. Jednym z ważniejszych antyoksydantów wspomagającym organizm.
Dbaj o jej codzienną porządną porcję!
Podsumowując pomarańczowe i zielone warzywa i owoce wspierają Twój wzrok.
Niech nie zabraknie w Twoim codziennym menu produktów dla ochrony Twojego wzroku:
- jaj,
- szpinaku,
- marchwi.
Nie zapominaj, ze witaminy A i E są rozpuszczalne w tłuszczach, zatem potrzebują tłuszczu (najlepiej roślinnego) do dobrego przyswojenia.