Te małe rubinowe kuleczki mają w sobie wielką moc. Może ciężko się granat obiera, ale na pewno warto.
Jest to jeden z najbardziej prozdrowotnych produktów!
Wciąż poddawany jest nowym badaniom naukowym dotyczącym jego wpływu na organizm człowieka.
Nie dość, że zdrowy to jeszcze smaczny i ma bajeczny kolor.
Jeżeli do tej pory używałaś go głownie jako element dekoracji do potraw, teraz postaw na niego częściej niż zwykle!
Dlaczego granat powinien gościć w Twoim menu?
- wspomaga odporność organizmu,
- wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia,
- jest bogaty w związki przeciwzapalne (polifenole),
- zawiera fitohormony (fitoestrogeny),
- zaobserwowano, iż ma wpływ na spowolnienie procesów nowotworowych (m.in. jelit, płuc, piersi, prostaty),
- może mieć znaczący wpływ na opóźnienie postępów choroby Alzheimera.
Możesz posypywać nim zupy, dodawać do sałatek, pieczenia mięsa, koktajli, deserów lub zrobić z niego sok.
Spróbuj tych potraw z granatem:
- Mango z granatem i płatkami migdałów 230 kcal (1 porcja)
mango – ½ szt. [120g]
Płatki migdałowe - 3 łyżeczki [15g]
płatki owsiane - 1 łyżka [10g]
granat – 2 łyżki pestek [30g]
Wymieszaj pokrojone w kostkę mango z płatkami i pestkami granata.
- Sałatka z komosy i awokado 352 kcal
komosa ryżowa, sucha – 4 łyżki [40g]
awokado – ½ sztuki [70g]
pietruszka, liście – 4 łyżki [16g]
granat – 3 łyżki [45g]
oliwa z oliwek – łyżka [5g]
sok ze świeżej cytryny – 2 łyżki [12g]
pieprz czarny – szczypta [1g]
Ugotowaną komosę wymieszaj z pokrojonym awokado, orzechami, poszatkowaną natką i granatem. Skrop oliwą i sokiem. Przypraw.
Smacznego 🙂