Bombowy owoc!

Te małe rubinowe kuleczki mają w sobie wielką moc. Może ciężko się granat obiera, ale na pewno warto.

 

Jest to jeden z najbardziej prozdrowotnych produktów!

Wciąż poddawany jest nowym badaniom naukowym dotyczącym jego wpływu na organizm człowieka.

Nie dość, że zdrowy to jeszcze smaczny i ma bajeczny kolor.

Jeżeli do tej pory używałaś go głownie jako element dekoracji do potraw, teraz postaw na niego częściej niż zwykle!

 

Dlaczego granat powinien gościć w Twoim menu?

- wspomaga odporność organizmu,

- wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia,

- jest bogaty w związki przeciwzapalne (polifenole),

- zawiera fitohormony (fitoestrogeny),

- zaobserwowano, iż ma wpływ na spowolnienie procesów nowotworowych (m.in. jelit, płuc, piersi, prostaty),

- może mieć znaczący wpływ na opóźnienie postępów choroby Alzheimera.

 

Możesz posypywać nim zupy, dodawać do sałatek, pieczenia mięsa, koktajli, deserów lub zrobić z niego sok.

 

Spróbuj tych potraw z granatem:

  • Mango z granatem i płatkami migdałów 230 kcal (1 porcja)

mango – ½ szt. [120g]

Płatki migdałowe - 3 łyżeczki [15g]

płatki owsiane - 1 łyżka [10g]

granat – 2 łyżki pestek [30g]

Wymieszaj pokrojone w kostkę mango z płatkami i pestkami granata.

 

  • Sałatka z komosy i awokado 352 kcal

komosa ryżowa, sucha – 4 łyżki [40g]

awokado – ½ sztuki [70g]

pietruszka, liście – 4 łyżki [16g]

granat – 3 łyżki [45g]

oliwa z oliwek – łyżka [5g]

sok ze świeżej cytryny – 2 łyżki [12g]

pieprz czarny – szczypta [1g]

Ugotowaną komosę wymieszaj z pokrojonym awokado, orzechami, poszatkowaną natką i granatem. Skrop oliwą i sokiem. Przypraw.

Smacznego 🙂