Wiele osób rezygnuje z kolacji myśląc, że to posiłek, który w największym stopniu odpowiada za tycie.
Nie jest to prawda!
Nie musisz też jeść jej o 18! Optymalny czas tego posiłku to 2-3 godziny przed snem. Postaraj się o taki dobór składników, żeby Twoja kolacja nie było ciężkostrawna ani zbyt obfita-tak, aby nie obciążać zbytnio żołądka przed snem.
Jeśli brakuje Ci pomysłu jak skomponować swój wieczorny posiłek, możesz skorzystać z naszych propozycji:
- Sałatka z indykiem 320 kcal.
Mix sałat – ½ opakowania [100g]
mięso z piersi indyka, bez skóry - 1/2 fileta [75g]
czerwona cebula - kawałek [20g]
chleb żytni pełnoziarnisty - 1/2 kromki [15g]
suszone pomidory - łyżeczka [5g]
czarnuszka - łyżeczka [5g]
ogórek – 1 sztuka [100g]
orzechy włoskie – łyżeczka [5g]
oliwa z oliwek – 2 łyżki [20g]
sól biała – szczypta [1g]
pieprz biały – szczypta [1g]
Namocz suszone pomidory. Pierś z indyka natrzyj przyprawami i połową oliwy. Piecz w rękawie do pieczenia 40 minut w temperaturze 180 stopni. Pokrój warzywa i indyka na mniejsze kawałki. Ułóż sałatę i pozostałe składniki na talerzu, całość polej oliwą. Na koniec posyp pokrojonymi orzechami włoskimi, czarnuszką, suszonymi pomidorami i kawałkami grzanki z chleba.
- Cukinia faszerowana 300 kcal.
cukinia - mniejsza sztuka [225g]
oliwa z oliwek – łyżka [10g]
komosa ryżowa, sucha – 4 łyżki [40g]
pieczarka biała – 3 sztuki [30g]
pietruszka, liście - łyżka [4g]
cebula – 1/4 sztuki [25g]
Ugotuj komosę ryżową. Pokrój pieczarki w kosteczkę i podduś na oliwie. Wymieszaj komosę z pieczarkami, cebulą i posiekaną pietruszką. Dopraw do smaku. Cukinię przekrój, wydrąż środek i włóż przygotowany farsz. Zapiecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Sałatka z mozzarellą z bazyliowym pesto 300kcal.
Mix sałat – ½ opakowania [100g]
Pomidory koktajlowe – 5 sztuk [100g]
Mozzarella – 3 plastry [45g]
Ogórek – ½ średniej sztuki [90g]
Cebula czerwona – ½ sztuki [35g]
Bazylia, świeża – kilka listków [5g]
awokado, obrane - 1/4 sztuki [35g]
Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka [5g]
Sok z cytryny – 1 łyżeczka [5g]
Chleb graham – 1 kromka [30g]
Sól – szczypta [1g]
Pieprz – szczypta [1g]
Pokrój warzywa, wymieszaj z miksem sałat i plastrami mozzarelli. Posiekaj drobno listki bazylii, wymieszaj z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Wymieszaj sałatkę z bazyliowym pesto. Zjedz z grzanką z chleba.