Co jeść na kolację?

Wiele osób rezygnuje z kolacji myśląc, że to posiłek, który w największym stopniu odpowiada za tycie.

Nie jest to prawda!

Nie musisz też jeść jej o 18! Optymalny czas tego posiłku to 2-3 godziny przed snem. Postaraj się o taki dobór składników, żeby Twoja kolacja nie było ciężkostrawna ani zbyt obfita-tak, aby nie obciążać zbytnio żołądka przed snem.

Jeśli brakuje Ci pomysłu jak skomponować swój wieczorny posiłek, możesz skorzystać z naszych propozycji:

 

  1. Sałatka z indykiem 320 kcal.

Mix sałat – ½ opakowania [100g]

mięso z piersi indyka, bez skóry - 1/2 fileta [75g]

czerwona cebula - kawałek [20g]

chleb żytni pełnoziarnisty - 1/2 kromki [15g]

suszone pomidory - łyżeczka [5g]

czarnuszka - łyżeczka [5g]

ogórek – 1 sztuka [100g]

orzechy włoskie – łyżeczka [5g]

oliwa z oliwek – 2 łyżki [20g]

sól biała – szczypta [1g]

pieprz biały – szczypta [1g]

Namocz suszone pomidory. Pierś z indyka natrzyj przyprawami i połową oliwy. Piecz w rękawie do pieczenia 40 minut w temperaturze 180 stopni. Pokrój warzywa i indyka na mniejsze kawałki. Ułóż sałatę i pozostałe składniki na talerzu, całość polej oliwą. Na koniec posyp pokrojonymi orzechami włoskimi, czarnuszką, suszonymi pomidorami i kawałkami grzanki z chleba.

 

  1. Cukinia faszerowana 300 kcal.

cukinia - mniejsza sztuka [225g]

oliwa z oliwek – łyżka [10g]

komosa ryżowa, sucha – 4 łyżki [40g]

pieczarka biała – 3 sztuki [30g]

pietruszka, liście - łyżka [4g]

cebula – 1/4 sztuki [25g]

Ugotuj komosę ryżową. Pokrój pieczarki w kosteczkę i podduś na oliwie. Wymieszaj komosę z pieczarkami, cebulą i posiekaną pietruszką. Dopraw do smaku. Cukinię przekrój, wydrąż środek i włóż przygotowany farsz. Zapiecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

  1. Sałatka z mozzarellą z bazyliowym pesto 300kcal.

Mix sałat – ½ opakowania [100g]

Pomidory koktajlowe – 5 sztuk [100g]

Mozzarella – 3 plastry [45g]

Ogórek – ½ średniej sztuki [90g]

Cebula czerwona – ½ sztuki [35g]

Bazylia, świeża – kilka listków [5g]

awokado, obrane - 1/4 sztuki [35g]

Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka [5g]

Sok z cytryny – 1 łyżeczka [5g]

Chleb graham – 1 kromka [30g]

Sól – szczypta [1g]

Pieprz – szczypta [1g]

Pokrój warzywa, wymieszaj z miksem sałat i plastrami mozzarelli. Posiekaj drobno listki bazylii, wymieszaj z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Wymieszaj sałatkę z bazyliowym pesto. Zjedz z grzanką z chleba.