Niech podniesie rękę TA, która na wakacjach nie grzeszy.. nie bede ściemniać ja polegam regularnie. Jeśli i Ty miałaś łobuzerski urlop, mam dla Ciebie alternatywę deseru .. I to niejedną:
1. Praliny z fasoli:
Pół szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
1/2 szklanki daktyli bez pestek
1/2 szklanki mleka
2 łyżki wiórek kokosowych
Daktyle zalej wodą do linii daktyli.
Odstaw na godzinę aż namoknął.
Odcedź zmiksuj na gładką masę.
Dodaj po kolei ostudzoną fasolę, mleko i połowę wiórek kokosowych.
Masa powinna być konsystencji gęstego jogurtu greckiego.
Jeżeli będzie za gęsta dodaj jeszcze trochę mleka, jeżeli za rzadkie dodaj resztę wiórek. Utwórz w nich kulki wielkości orzecha włoskiego.
Wstaw do lodówki na kilka godzin, aż się zsiądą.
Porcja jest dla dwóch osób! Podziel się z koleżanką lub zostaw na inny dzień ❤️❤️
2. Krem kakaowo- daktylowy (2 porcje - 437kcal).
Daktyle (bez dodatku cukru, bez pestek) - ok 10 szt. [50g]
kakao gorzkie, proszek 5 łyżek [50g]
mleko spożywcze, 2% tłuszczu ok 8 łyżek
orzechy laskowe - 4 sztuki [ok. 4g]
Daktyle zalej 4 łyżkami ciepłej wody.
Odstaw na godzinę, co chwilę mieszaj .
Zmiksuj wszystkie składniki na gładki krem.
Uwaga: w jednej porcji jest aż 48% dziennego zapotrzebowania na magnez 😉 Nawet 100g gorzkiej czekolady tyle nie ma!!
Dodatkowo ma znacznie mniej tłuszczu!
Kremem podziel się z kimś z domowników, gdyż jest tak dobry iż szybko możesz podjeść dwie porcje 😉
3. Kulki daktylowe (2 porcje):
Będziesz potrzebować
10 sztuk daktyli (bez pestek) 50g
Łyżka masła orzechowego (bez dodatku soli, cukru) 20g
2 kostki gorzkiej czekolady 10g
Łyżka sezamu 14g
woda
Daktyle zalej ciepłą wodą do linii owoców.
Odstaw na godzinę.
Następnie odlej połowę płynu, dodaj masło orzechowe, startą czekoladę i zmiksuj.
Formułuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtocz w sezamie.
Włóż na 5 godzin do lodówki, aby zgęstniały.
1 porcja: 200kcal, 4g białka, 2,5g błonnika, zawiera sporą dawkę magnezu. To pierwiastek szczególnie ważny u osób trenujących.
Polecam zjeść na II śniadanie lub podwieczorek.