Jak co roku obiecujesz sobie, że w tym roku w Święta nie będziesz umierała z przejedzenia?
Jednak co roku wychodzi tak samo?
Zawsze możesz zadbać o to aby jeden z elementów był bardziej fit.
Postaw na lekkie ciasta. Dostarczą Ci głównie dobrego białka i węglowodanów złożonych.
Są sycące i wystarczająco słodkie.
"Najważniejsze to zachować umiar. Jeżeli nie umiesz się opanować przed słodyczami przygotuj z okazji świąt mniejsze ilości wypieków. Nie będzie tyle pokus wokół Ciebie."
- Marta Kielak, dietetyk Bebio.pl
Sernik prosty i szybki
(10 porcji, 1 porcja – 62 g to 105 kcal).
ser twarogowy półtłusty - kostka [200g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu – szklanka [200g]
2 jaja
ksylitol – 4 łyżki [40g]
budyń w proszku, bez cukru - opakowanie [35g]
czekolada gorzka – ½ tabliczki [50g]
Żółtka dokładnie zmiksuj z serem. Następnie dodaj jogurt, budyń i ksylitol. Zmiksuj ponownie. Ważne aby masa nie miała grudek. Białka ubij na sztywno. Wymieszaj delikatnie masę z białkami. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż masę i piecz w rozgrzanym piekarniku (w temperaturze 180'C przez około 30 - 40 minut). Ciasto ostudź i posyp startą czekoladą.
Ciasto jaglane
(10 porcji, 1 porcja – 67g to 136kcal).
kasza jaglana, sucha – ok. 2 torebki [200g]
ser twarogowy półtłusty – ¾ kostki [150g]
banan - średnia sztuka [183g]
2 jaja
olej rzepakowy – łyżka [10g]
cukier brązowy – 3 łyżki [30g]
sól biała – szczypta [1g]
cynamon mielony - szczypta [1g]
maliny – mała garść [50g]
Kaszę ugotuj tak aby była miękka. Ostudź i utrzyj z bananem, serem, cukrem, żółtkiem i przyprawami. Białko ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą. Foremkę typu "keksówka" wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę, na wierzchu ułóż malinki. Ciasto piecz w temperaturze 180'C przez około 45 minut.
Ciasto marchewkowe
(10 porcji, 1 porcja – 87 g to 247kcal)
Marchew, obrana – 3 średnie sztuki [315g]
mąka orkiszowa – ½ szklanki [75g]
mąka żytnia - ½ szklanki [75g]
jaja – 4 sztuki
olej rzepakowy - szklanka [160g]
proszek do pieczenia – łyżeczka [5g]
cynamon mielony - szczypta [1g]
goździki mielone - szczypta [1g]
ekstrakt waniliowy - szczypta [1g]
orzechy laskowe - łyżka [16g]
sól – 2 szczypty [2g]
ksylitol – 3 łyżki [30g]
Obierz i zetrzyj marchew i lekko odcedź. Białka ubij miskerem na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z ksylitolem i olejem. Mieszamy żółtka z białkami. Dodawaj przesianą mąkę - ciągle mieszając. Na koniec dodaj proszek i przyprawy. Do masy dodaj marchew i lekko wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i posyp pokruszonymi orzechami. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku przez 50 minut w 180'C.
Pamiętaj, iż słodkość ciast możesz regulować sama. Możesz dodawać więcej lub mniej miodu, ksylitolu lub ewentualnie cukru.
Jeżeli nie będziesz używała ciężkich kremów, polew, podpieków czy kruszonek i od razu lżej na brzuszku!
Jeżeli masz swoje ulubione przepisy na ciasta zawsze możesz zredukować ilość dodawanego cukru, darować sobie cukier puder na wierzchu lub zrobić o połowę mniejszą kruszonkę. Zobaczysz, że też będą smaczne.