Dynia to jedno z najbardziej charakterystycznych dla listopada warzyw.
Chętnie używamy jej nie tylko do wytrawnych dań, ale też do słodkich napojów takich jak koktajle.
Być może dla niektórych będzie to zaskoczenie, ale dynię można wykorzystać również do przygotowania... kawy! Wywodząca się ze Stanów Pumpkin Spice Latte stała się już kultowym, jesiennym napojem. Niestety ta, którą możesz dostać w sieciowych kawiarniach zawiera duże ilości cukru i aż 380 kcal! Na szczęście przygotowując ją samodzielnie, możesz użyć samych zdrowych składników i stworzyć podobny napój o prawie 3 razy mniejszej kaloryczności:
Dyniowa latte 130 kcal
Świeżo zaparzone espresso – porcja [30ml]
Puree z dyni – 1 łyżka [15g]
Napój migdałowy lub inny roślinny – niepełna szklanka [200g]
Miód – łyżeczka [15g]
Cynamon – szczypta [1g]
Imbir mielony – szczypta [1g]
Wanilia mielona – szczypta [1g]
Gałka muszkatołowa mielona – szczypta [1g]
W celu uzyskania puree, upiecz dynię do miękkości a następnie zmiksuj ją na gładką masę. Następnie wlej napój roślinny razem z puree do garnka i mieszaj co chwilę aż do połączenia składników. Stopniowo dodawaj gałkę, imbir, wanilię i miód. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zamieszaj jeszcze przez chwilę i przelej całość do wysokiego kubka z espresso. Posyp cynamonem.