Fiolet, czerwień i inne odcienie zdrowia

Prawidłowe odżywianie nie tylko powinno być zdrowe, ale przede wszystkim smaczne i kolorowe.

Przecież, wiesz, że je się oczami!

Kolorowe dania powodują, ze jesz z czystą przyjemnością.

Zacznijmy od koloru fioletowego – purpurowego.

Zaliczymy do nich:

- bakłażan,
- kapustę czerwoną,
- czerwoną cebulę,
- buraki,
- śliwki,
- czarna porzeczka,
- aronia,
- jagody,
- borówki,
- wiśnie,
- ciemne winogrona,
- czarny bez
- jeżyny

Zadbaj, żeby te produkty pojawiły się na Twoim talerzu. Dlaczego?

 

1. Wspomagają układ krążenia

Flawonoidy występujące w tych produktach m.in. regulują ciśnienie krwi.

Co również chroni nas przed jego powikłaniami.

Antocyjany (ciemne barwniki) mają ochronny wpływ na serce i choroby układu krążenia!

Wzmacniają również naczynia włosowate.

Zatem nie zapominaj o włączeniu borówek do swojego codziennego menu!

 

2. Wpływają ochronnie na układ moczowy

Antocyjany chronią nasz pęcherz moczowy przed bakteriami E. Coli.
Namnażanie się tych bakterii może powodować zakażenia dróg moczowych i nerek!
Szczególnie fioletowe owoce zawierające spore ilości witaminy C (porzeczka, aronia) zakwaszają mocz i chronią ścianki pęcherza.

 

3. Ochrona jelit

Antocyjany zawarte w skórce roślin tego koloru zmniejszają ryzyko raka grubego!

Pamiętaj, że jest to jeden z groźniejszych nowotworów.

Jeżeli wiesz, że w Twoim wypadku ryzyko jest większe nie omijaj produktów w tych kolorach!

 

4. Sokoli wzrok

Czarne porzeczki i borówki wpłyną pozytywnie na ostrość wzroku.

 

5. Odporność na plus

Większość z nich jest bogata w witaminę C.

Czarna porzeczka ma jej nawet 4 razy więcej niż cytrusy!

Dlatego one są najlepszym źródłem!

Szczególnie w okresie zimowym wspieraj się domowymi przetworami z tych owoców. Ewentualnie włącz suszone (bez cukru) lub mrożonki dobrej jakości.

 

6. Zwalniają procesy starzenia

Zawarte w tych produktach antyoksydanty niwelują szkodliwy wpływ wolnych rodników na zdrowie i procesy starzenia..

Nie tylko tych związanych z cerą czy zmarszczkami.
Starzeją się nam również organy wewnętrze!

Im ciemniejsza barwa warzyw i owoców tym więcej przeciwutleniaczy zawierają!