Prawidłowe odżywianie nie tylko powinno być zdrowe, ale przede wszystkim smaczne i kolorowe.
Przecież, wiesz, że je się oczami!
Kolorowe dania powodują, ze jesz z czystą przyjemnością.
Zacznijmy od koloru fioletowego – purpurowego.
Zaliczymy do nich:
- bakłażan,
- kapustę czerwoną,
- czerwoną cebulę,
- buraki,
- śliwki,
- czarna porzeczka,
- aronia,
- jagody,
- borówki,
- wiśnie,
- ciemne winogrona,
- czarny bez
- jeżyny
Zadbaj, żeby te produkty pojawiły się na Twoim talerzu. Dlaczego?
1. Wspomagają układ krążenia
Flawonoidy występujące w tych produktach m.in. regulują ciśnienie krwi.
Co również chroni nas przed jego powikłaniami.
Antocyjany (ciemne barwniki) mają ochronny wpływ na serce i choroby układu krążenia!
Wzmacniają również naczynia włosowate.
Zatem nie zapominaj o włączeniu borówek do swojego codziennego menu!
2. Wpływają ochronnie na układ moczowy
Antocyjany chronią nasz pęcherz moczowy przed bakteriami E. Coli.
Namnażanie się tych bakterii może powodować zakażenia dróg moczowych i nerek!
Szczególnie fioletowe owoce zawierające spore ilości witaminy C (porzeczka, aronia) zakwaszają mocz i chronią ścianki pęcherza.
3. Ochrona jelit
Antocyjany zawarte w skórce roślin tego koloru zmniejszają ryzyko raka grubego!
Pamiętaj, że jest to jeden z groźniejszych nowotworów.
Jeżeli wiesz, że w Twoim wypadku ryzyko jest większe nie omijaj produktów w tych kolorach!
4. Sokoli wzrok
Czarne porzeczki i borówki wpłyną pozytywnie na ostrość wzroku.
5. Odporność na plus
Większość z nich jest bogata w witaminę C.
Czarna porzeczka ma jej nawet 4 razy więcej niż cytrusy!
Dlatego one są najlepszym źródłem!
Szczególnie w okresie zimowym wspieraj się domowymi przetworami z tych owoców. Ewentualnie włącz suszone (bez cukru) lub mrożonki dobrej jakości.
6. Zwalniają procesy starzenia
Zawarte w tych produktach antyoksydanty niwelują szkodliwy wpływ wolnych rodników na zdrowie i procesy starzenia..
Nie tylko tych związanych z cerą czy zmarszczkami.
Starzeją się nam również organy wewnętrze!
Im ciemniejsza barwa warzyw i owoców tym więcej przeciwutleniaczy zawierają!