Na śniadanie masz ochotę wsunąć owsiankę, ale nie możesz pić mleka krowiego? A może nie chcesz! Chcesz urozmaicić swoje menu? Możesz stosować mleka roślinne.
Jeżeli nie masz czasu przygotowywać samodzielnie takiego mleka pozostaje Ci kupienie go w sklepie..
Słowo „mleko” jest tu użyte trochę na wyrost.
Tak naprawdę są to napoje.
Jak wybierać mleka roślinne?
- Idealny skład to: woda i wsad roślinny (np. ryżowe, migdałowe). Zazwyczaj w 88-95% składają się z wody.
- Nie potrzebujesz dodatku cukru trzcinowego, koncentratów soków czy syropów glukozowych czy z tapioki. Jeżeli mleko jest dodatkiem do potraw (np. koktajli, owsianek) to nie musi być dosładzane.
- Sól nie jest potrzebna w mleku roślinnym. Zatem unikaj produktów z jego dodatkiem..
- Dodatki skrobi, lecytyny, stabilizatory, emulgatory czy karageny są delikatnie mówiąc zbędne.
- Ponieważ ciężko znaleźć idealny skład wybieraj te z najkrótszą listą.. Zazwyczaj te z lepszym składem są droższe..
- U osób, które są obciążone rodzinnie rakiem piersi lub mają już pewne zmiany najlepiej nie korzystać z mlek sojowych!
Większość producentów korzysta ze skrobi organicznej.
Mam nadzieję, że tak właśnie jest, że nigdzie nie trafia się niepostrzeżenie modyfikowana..
Jak zatem oszczędzić lub mieć pewny skład mleka roślinnego?
Możesz zrobić go sama.
Wykonanie jest czasochłonne, ale za to bardzo proste 🙂
Przepis na mleko migdałowe:
- ½ szklanki migdałów bez skórki,
- 2 szklanki wody,
Zalej migdały wodą i mocz przez 12 godzin pod przykryciem..
Po tym czasie zmiksuj wszystko.
Następnie odcedź przez sitko lub gazę powstały płyn.
Przelej do dzbanka lub słoika.
Masę, która zostanie pozostanie na sitku możesz wykorzystać do porannej owsianki lub dodać do koktajlu.
Aby nadać naturalnych ciekawych aromatów możesz do mleka dodać cynamon, ziarenka wanilii czy szczyptę mielonych goździków 🙂
Mleko zużyj tego samego lub następnego dnia.
Smacznego!