Nie wyobrażasz sobie śniadania bez płatków na mleku?
Mimo wzrostu świadomości społeczeństwa wciąż zadziwiają półki w sklepach uginające się pod milionem słodkich płatków śniadaniowych. Szczególnie kombinacje płatków dla dzieci są zatrważające.
We wszystkich kolorach tęczy.. z całą gamą cukru, słodzików i barwników!
Zrób sama lub z dziećmi domową granolę. Wszyscy domownicy na tym skorzystają.
Prosta w przygotowaniu.
Dzieci będą miały radochę ją przygotowując.
Przepis przyda się, zamiast wszystkich gotowych kupionych granoli i płatków.
śniadanie płatki owsiane – ok. 10 łyżek [100g] płatki jęczmienne - ok. 10 łyżek [100g] migdały, płatki – ok. 5 łyżek [50g] sok ze świeżej pomarańczy – ½ szklanki [125g] miód pszczeli - 2 łyżki [35g] słonecznik, nasiona łuskane - 3 łyżki [30g] wiórki kokosowe – 3 łyżki [24g] morele, suszone, bez dodatku cukru – 10 sztuk [56g] oliwa z oliwek – łyżeczka [5g] cynamon – ½ łyżeczki [3g]
Wymieszaj w misce wszystkie płatki, pokrojone w małe cząstki morele, wiórki i słonecznik.
Dodaj wyciśnięty sok z pomarańczy, miód i oliwę. Następnie dobrze wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Wyłóż masę równomiernie na blaszkę.
Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w 180'C.
Możesz ją poprzekręcać w trakcie pieczenia.
Pilnuj, aby się nie przypaliła!
Dobrze ostudź i włóż do szklanego słoika.
Tym sposobem otrzymasz ok. 10 porcji granoli.
Do śniadania 1 porcja to ok. 5-6 łyżek i około 150 kcal.
Zatem poranny dodatek do śniadania jak znalazł.
Pyszna i zdrowa!