Słodko – kwaśny problem

Wiesz, że cukier jest wszędzie. Jak zatrzymać tę inwazję?

Jak etapami wykluczyć cukier ze swojego menu tak aby nie rzucić się na cukiernię i wyjeść pół asortymentu? 😉
1. Pozbądź się słodyczy z szafek. Postaw sobie cel – zero gotowych i przetworzonych słodyczy.
2. W kolejnych dwóch tygodniach przestań słodzić herbatę i kawę. Nie dodawaj też słodzików, miodu itp. Oducz się tego nawyku. Pij napoje dla ich właściwości a nie słodkiego smaku.
3. Pozbądź się napojów i dosładzanych nektarów czy soków. Pij wodę. Dzięki niej lepiej się nawodnisz.
4. Zwróć uwagę na codzienną porcję owoców. Postaraj się, aby zjeść: 2 sztuki (typu jabłko, gruszka lub banan) lub 2 szklanki (drobnych owoców np. maliny, truskawki czy borówki) owoców dziennie. Zbyt dużo owoców może spowodować, iż wciąż będziesz szukała słodkich smaków. Dlatego postaw bardziej na warzywa – zawierają mnóstwo witamin, składników mineralnych i wody jednak nie mają takiej porcji cukrów prostych.
5. Przyglądaj się produktom które kupujesz. Czytaj ich składy. Jeżeli tylko znajdziesz w nich syrop glukozowo – fruktozowy lub syrop kukurydziany nie kupuj ich ponownie. Znaleźć możesz go wszędzie.. nawet w wędlinach, pieczywie czy jogurtach.
6. Sprawdź czy suszone owoce, które kupujesz nie zawierają dodatku syropów cukrowych.
7. Jasne – pszenne mąki zastąp razowymi.

Utrzymaj stan bez słodyczy jak najdłużej. Następnie wyznacz dzień, w którym będziesz spożywała samodzielnie przygotowane słodkie przekąski, np. ciasteczka zbożowe, puddingi chia czy zdrowe ciasta na mące razowej.
Jeżeli masz problem z odstawieniem cukru. Wróć do postów „STOP CUKIER”, będzie Ci łatwiej krok po kroku odstawić cukier.