Co na śniadanie, kiedy w lodówce pusto.
Mam na to sposób:
Jeżeli brakuje Ci inspiracji i pomysłów na śniadanie lub w lodówce ogólnie pustki bo właśnie dziś będziesz robić większe zakupy -zaglądasz do lodówki a tam np. ostatni plaster sera feta, samotne pół pomidora i zabłąkany kawałek pieczonego mięsa lub ryby - to jest przepis dla tych którzy lubią zrobić coś z niczego
Nie wiem czy wiesz, ale w taki też oto sposób powstała pizza... z resztek
Ty tez je dziś wykorzystasz, ale w wersji o niebo bardziej fit
Danie to możesz jeść w porze śniadania lub kolacji.. Nie lubię kiedy jedzenie się marnuje!
Warunek jest jeden..musisz mieć jajka!
Jeżeli masz w domu foremki do muffinów (z 6 otworami) lub babeczek to danie będzie w ciekawszej formie, jeśli nie..poradzimy sobie z tylko z patelnią..
Jajeczne muffinki śniadaniowe :
3 jajka
szklanki mleka 2% tł lub mleka roślinnego
około 2/3 szklanki farszu z "resztek" np.:
2 łyżki sera feta
2 łyżki ugotowanych strączków (fasoli, groszku, soczewicy)
1/4 awokado
1/2 pomidora
2 łyżki szczypiorku
ulubione przyprawy
2 łyżki oleju rzepakowego
"Resztki" (oprócz strączków) pokrój w drobną kostkę. Wybij jaja - oddzielnie białko i żółtko. Z białek ubij pianę i wymieszaj ostrożnie z żółtkiem. Następnie dodaj mleko, przyprawy i delikatnie wymieszaj.
- Wersja z foremkami:
Foremki wysmaruj olejem. Do każdej z 6 otworów włóż część farszu. Rozlej po równo masę jajeczną do każdego otworu.
Piecz w piekarniku ok. 15- 20 minut w temperaturze 120 stopni.
- Jeżeli nie masz foremek muffinkowych:
Na patelni rozgrzej olej. Lekko podduś farsz. Następnie dodaj masę jajeczną. Duś pod przykryciem aż zetnie się dolna warstwa. Wtedy to przewróć masę na drugą stronę i piecz pod pokrywką, aż cały się zetnie.
Uwaga! Skład farszu możesz sobie dowolnie modyfikować w zależności od tego jakie końcówki jedzenia masz w lodówce.
A jak nie masz ani chwili , pokrój wszystko , wrzuć do talerza, zalej oliwa z oliwek i odkrywaj nowe smaki.