Dobroczynne właściwości zielonej herbaty są nam znane od wielu tysięcy lat.
Zielona herbata, podobnie jak jagody, charakteryzują się dużą ilością antyoksydantów, aminokwasów oraz L-teainy. Substancje te redukują stres i polepszają nastrój. Reguralne picie zielonej herbaty pozytywnie wływa na nasze dobre samopoczucie, przyspieszając spalanie tkanki tłuszczowej. L-teanina dodatkowo poprawia koncetrację, pamięć oraz zwiększa aktywność umysłu. Lekarze zalecają jedną filiżankę zielonej herbaty dziennie jako gwarancję dłuższego oraz zdrowego życia.
Herbatę zieloną parzymy w wodzie o temperaturze ok.80-90 stopni, sam czas parzenia nie powinien przekraczać 3 minut. Im dłużej parzymy herbatę, tym bardziej gorzki będzie miała smak i straci na swoich wartościach.
Dobrze zaparzona zielona herbata potrafi postawić na nogi lepiej niż filiżanka porannej kawy.