Z czego powinien składać się Twój codzienny jadłospis ?
1. Pełnoziarniste produkty zbożowe: (źródło węglowodanów złożonych)
• Makarony pełnoziarniste, ryż brązowy, kasze
• Pieczywo ciemne z pełnego przemiału, razowe, pumpernikiel
• Musli bez cukru, naturalne płatki zbożowe
2. Produkty będące źródłem zdrowych tłuszczów:
• Orzechy, ziarna, nasiona (pestki słonecznika, dyni, sezamu, siemię lniane, migdały)
• Oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy
3. Produkty będące źródłem pełnowartościowego białka:
• Ryby morskie tłuste - łosoś, tuńczyk, śledź
• Drób, wołowina, cielęcina
• Produkty mleczne – sery twarogowe, kefiry, jogurty naturalne, maślanki
4. Warzywa i owoce:
• Warzywa strączkowe: groszek zielony, groch, fasola, ciecierzyca, soczewica, soja, bób; i inne warzywa
• Owoce świeże: truskawki, borówki, maliny, morele, brzoskwinie
• Suszone owoce (morele, banany, papaja, jabłka, śliwki, figi, żurawina) bez dodatku cukru/siarki.
• Świeżo wyciskane soki owocowe i warzywne
5. Miód naturalny
6. Płyny: przynajmniej 1,5 l wody mineralnej.