Pogoda zachęca do chłodzenia!
Zimne lody dla ochłody by się przydały. Żeby z takiego deseru robić posiłek postaraj się o odpowiednie dodatki. Tak, abyś godzinę po takim deserze nie biegła do lodówki znowu coś przekąsić.
Spróbuj tych przepisów! Kilka przykładów domowych lodów, które śmiało mogą być pełnym podwieczorkiem!
- Malinowy sorbet 171 kcal
maliny – garść [100 g]
lód – 4 kostki
świeży imbir, tarty – ½ łyżeczki [2 g]
sok wyciśnięty z pomarańczy – 1/5 szklanki [50 g]
migdały, pokruszone – 2 łyżki [20 g]
wanilia – kilka kuleczek
Maliny zmiksuj z przyprawami i sokiem. Przełóż do pojemniczka i zamroź. Przed podaniem posyp pokruszonymi migdałami.
- Bananowe lody 175 kcal
Banan - mały [80 g]
jogurt naturalny – 3 łyżki [60 g]
wiórki kokosowe – 3 łyżeczki [10 g]
Cynamon - szczypta
Zmiksuj wszystkie składniki. Przełóż do pojemniczka i zamroź.
- Jagodowe lody 167 kcal
Jagody – ½ szklanki [80 g]
Jogurt – ½ szklanki [125 g]
Awokado – ¼ szt. [35 g]
Zmiksuj wszystkie składniki. Przełóż do pojemniczka i zamroź.
Polecam zjeść z kolorowej miseczki. Nie potrzebny jest wtedy wafelek 😉
Delektuj się każdą łyżeczką lodów.