5 produktów, po które warto sięgać podczas infekcji

Coraz częściej doceniamy tradycyjne metody leczenia przeziębień, które bazują na naturalnych, łatwo dostępnych produktach. Warto wspomagać się nimi w sezonie infekcji, bo nie tylko - w przeciwieństwie do leków - nie mają efektów ubocznych, ale są też po prostu smaczne.

1. Czosnek – to jedna z dobrze wszystkim znanych „babcinych” metod. Ma właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Dzięki temu pomaga w leczeniu przeziębienia. Jeśli chcesz czerpać z niego maksimum korzyści – jedz go na surowo.
2. Cebula wykazuje właściwości bakteriobójcze, rozgrzewające, pomaga leczyć infekcje. Pomocna przy przeziębieniach, a dokładniej w leczeniu kaszlu.
3. Miód ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne. Pomaga też łagodzić ból gardła.
4. Warzywa i owoce – są bogate w witaminę C, dlatego zamiast sięgać po suplementy diety warto stawiać właśnie na naturalne produkty.
5. Imbir pomaga zwalczać bakterie, wirusy, działa przeciwzapalnie. Ułatwia też trawienie i zmniejsza mdłości.