Jesteś przyzwyczajona do tradycyjnych dań i wypieków? Zawsze w lodówce musisz mieć jaja. Wtedy jesteś pewna, że możesz wyczarować śniadanie, obiad, naleśniki, deser i pastę na kanapki.
A co jeśli właśnie zabrakło Ci jedynie jaj do zrobienia ukochanego ciasta? A może nie możesz jeść jaj lub ich po prostu nie lubisz? Nie musisz być, aż tak poszkodowana jak myślisz. Nie jesteś na straconej pozycji!
W ramach urozmaicenia i szukania nowych rozwiązań. W niektórych potrawach możesz zastąpić jaja innymi składnikami, tak aby nadać odpowiedniej konsystencji i skleić potrawę.
Które potrawy mogą być bez jaj, a świetnie sprawdzą się zastępniki?
- do ciast o konsystencji lejącej, np. typu brownie,
- muffinków,
- pasztetów mięsnych i warzywnych,
- domowych lodów.
Czym możesz zastąpić jedno jajko?
- siemię lniane – 3 łyżeczki zalej gotującą wodą (50ml) i odstaw aż konsystencja zrobi się kleista. Zmiksuj wszystko i dodaj do dania.
- nasion chia – łyżkę ziaren zalej gotującą wodą zmiksuj i odstaw na 20 minut aż powstanie kleista konsystencja,
- banana – mały, obrany (80 g) – rozgnieciony nada kleistej konsystencji np. muffinkom, fit ciastkom i babeczkom,
- masło orzechowe lub migdałowe – czubata łyżka.
- agar – jeżeli lubisz sprawdzać produkty z innych rejonów świata, jest to naturalna substancja żelująca, którą możesz znaleźć w (najczęściej) w ekologicznych sklepach. Dodatkowym atutem agaru jest to, że jest on wegańskim produktem.
Spróbuj, która metoda sprawdzi się przy Twoich potrawach.
Pamiętaj, żeby szukać rozwiązań.
Marta Kielak
dietetyk BeBio