Lodowy podwieczorek

Pogoda zachęca do chłodzenia!

Zimne lody dla ochłody by się przydały. Żeby z takiego deseru robić posiłek postaraj się o odpowiednie dodatki. Tak, abyś godzinę po takim deserze nie biegła do lodówki znowu coś przekąsić.

Spróbuj tych przepisów! Kilka przykładów domowych lodów, które śmiało mogą być pełnym podwieczorkiem!

 

  • Malinowy sorbet 171 kcal

maliny – garść [100 g]

lód – 4 kostki

świeży imbir, tarty – ½ łyżeczki [2 g]

sok wyciśnięty z pomarańczy – 1/5 szklanki [50 g]

migdały, pokruszone – 2 łyżki [20 g]

wanilia – kilka kuleczek

Maliny zmiksuj z przyprawami i sokiem. Przełóż do pojemniczka i zamroź. Przed podaniem posyp pokruszonymi migdałami.

 

  • Bananowe lody 175 kcal

Banan - mały [80 g]

jogurt naturalny – 3 łyżki [60 g]

wiórki kokosowe – 3 łyżeczki [10 g]

Cynamon - szczypta

Zmiksuj wszystkie składniki. Przełóż do pojemniczka i zamroź.

 

  • Jagodowe lody 167 kcal

Jagody – ½ szklanki [80 g]

Jogurt – ½ szklanki [125 g]

Awokado – ¼ szt. [35 g]

Zmiksuj wszystkie składniki. Przełóż do pojemniczka i zamroź.

 

Polecam zjeść z kolorowej miseczki. Nie potrzebny jest wtedy wafelek 😉

Delektuj się każdą łyżeczką lodów.