Chipsy palce lizać idealne na weekend. Ten przepis skradnie Twoje serce i zaczaruje podniebienie.
Jeżeli nie możesz oprzeć się chrupaniu postaw na zdrowe chrupanie!
Zastanawiałaś się kiedyś dlaczego czipsy wydają taki głośny dźwięk przy jego gryzieniu?
Ten dźwięk bezpośrednio kojarzy się głównie z jednym produktem spożywczym..
Tak sprytnie marketingowo producenci to wymyślili..
Niektórzy chwalą się wręcz, że wyprodukowali hiper chrupiący rodzaj..
Ciekawe jest to, że również te czipsy mają równie hiper dłuuugi skład
Wracając do czytania produktów spożywczych to zapewne wiesz, że cukier jest nawet w solonych czipsach ‼️‼️
Co najśmieszniejsze cukier w nich to chyba jeden z najbardziej naturalnych składników jaki występuje
Reszta.. sama chemia!
No co?
Zaczynam martwić o Ciebie czy jesienna słota nie przykuje Cię do kanapy, ciepłego kocyka, serialu i paczki chipsów!
Nie mam nic przeciwko relaksowi, ale czy muszą towarzyszyć temu takie chemiczne dodatki!?
W przeciętnej paczce 80g chipsów jest między 400 a 500 kalorii!
Dla niektórych to ilość obiadowej energii!
Jasne jest to, że nie polecam zastępować obiadu chipsami..
Co ciekawe, iż ze świecą szukać małych opakowań po 30g..
Więc nawet jeżeli najdzie Cię „turkuć podjadek”.. nie będzie wersji tylko trochę podjadłam..
W Twoje ręce trafia wielka bomba kaloryczna w większym opakowaniu
Mam dla Ciebie pomysł na domową wersję przekąsek
Chipsy z warzyw to genialne rozwiązanie dla tych dużych i małych łasuchów
Proste w wykonaniu, „potrafią” odzwyczaić od wysokoprzetworzonych bomb kalorycznych..
Wystarczy piekarnik i drobno pokrojone świeże warzywa
Chipsy warzywne – domowe:
2 średnie marchewki,
Ziemniak,
Batat,
Średnia pietruszka (korzeń),
Burak,
Korzeń selera,
Jarmuż
Do tego:
1/3 łyżeczki papryki słodkiej,
szczypta pieprzu,
1/3 łyżeczki curry,
1/3 łyżeczki suszonego czosnku,
2 łyżki oleju,
Warzywa dokładnie umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry..
Następnie w 4 miseczkach włóż po trochę każdego z warzyw i skrop olejem..
Do każdej miseczki wsyp jeden rodzaj przyprawy i dobrze wymieszaj..
Przyprawy możesz dowolnie zmieniać..
Pamiętaj, aby nie używać wieloskładnikowych mieszanek (tam też kryje się sól lub benzoesan sodu) !!!!
Na blaszce rozłóż pojedynczo plasterki warzyw..
Wstaw do rozgrzanego piekarnika (120’C).
Piecz do 30 minut. W między czasie przewracaj warzywa.. Te które zdążą wcześniej się lekko zarumienić wyjmij..
Warzywa mają być chrupkie i lekko złociste..
Nie doprowadź do zwęglenia!
Tym oto sposobem masz własne, warzywne czipsy o unikalnych, naturalnych smakach ❤️