Ten post jest dedykowany wszystkim CZEKOLADOHOLIKOM
Poniżej znajdziesz kilka przepisów z czekoladą na legalu.
Jak to zrobić, żeby pojawiała się ona częściej, bez negatywnych skutków?
Pamiętaj jednak o kilku podstawowych zasadach:
- UMIAR
To najważniejsza zasada. Jeżeli chcesz zjeść w ciągu tygodnia ten przysmak, stosuj czekoladę jedynie jako dodatek do posiłków.
Uważaj, aby nie stało się to pułapką.
Codziennie po małej kosteczce i nagle w ciągu tygodnia 1 tabliczka czekolady znika!
Jak to się stało? 😉
Jedna kosteczka dziennie przecież krzywdy nie robi?!
Ale tabliczka mlecznej czekolady to już ok. 530 kcal produktu w ponad połowie złożonego z cukru, do tego 1/3 to tłuszcz… to już robi równicę.
Postaraj się nie przekraczać jednorazowej porcji od 5 do 10 g.
Jak często?
3 razy w tygodniu będzie optymalnie.
- JAKOŚĆ
Przede wszystkim postaw na gorzką czekoladę o wysokiej zawartości kakao.
Gorzka czekolada powinna mieć minimum 70%.
Im więcej tym lepiej.
Proponuję spróbować również surowego kakao.
Czym się ono różni od zwykłego kakao?
Ziarna nie są poddawane prażeniu, dzięki czemu zachowują dużo więcej właściwości.
Mają dużo więcej magnezu, potasu niż to tradycyjne. Do tego nie tracą cennych antyoksydantów w trakcie obróbki termicznej.
Może jest droższe, ale starczy Ci na dłużej i będziesz bardziej celebrowała każdy nawet najmniejszy kawałek. I o to chodzi!
- W DUECIE
Postaraj się nie jeść jej solo. Wiesz o czym mówię..
Jesteś po śniadaniu.. robisz sobie kawę i zaczyna się chęć na słodki dodatek do kawy..
A do drugiego śniadania jeszcze daleko.
Zatem do kawy 2 kosteczki czekolady.
Po 5 minutach chciałabyś znowu skosztować tego smakołyka! Nagle nie wiesz kiedy pół tabliczki nie ma!
Zatem jeżeli dodasz tę kostkę do dużego regularnego posiłku da Ci on większą ogólną sytość, i chęć na kolejne porcje będziesz miała z głowy. Dlatego czekoladę nigdy solo, tylko jako dodatek do posiłku… ale nie chodzi tu o posiłek typu lody czy sernik 😉
Spróbuj z głową używać czekolady, oto pomysły:
Śniadania:
Jaglanka z kakao, śliwkami i orzechami 450 kcal:
- kasza jaglana - [50g]
- kakao 16%, proszek - łyżka [10g]
- cynamon mielony - [1g]
- jogurt naturalny, 2% tłuszczu - [125g]
- orzechy laskowe - łyżka [20g]
- śliwki suszone - 4 sztuki [10g]
Kaszę ugotuj na wodzie. Śliwki namocz wcześniej. Jogurt zmiksuj z kakao, cynamonem i śliwkami. Polej miksem kaszę i posyp orzechami.
Twarożek z czekoladą 404 kcal:
- miód pszczeli - łyżeczka [14g]
- siemię lniane - [5g]
- cynamon mielony - [1g]
- czekolada gorzka, surowa - [5g]
- jogurt naturalny, 2% tłuszczu - [60g]
- ser twarogowy półtłusty - pół kostki [150g]
- chleb żytni razowy - kromka [31g]
Ser zmiksuj z resztą składników. Zjedź z pieczywem.
Przekąski:
Kakao na mleku roślinnym 172 kcal:
- miód pszczeli - [5g]
- kakao surowe - proszek [10g]
- kardamon - [1g]
- cynamon mielony – szczypta
- mleko migdałowe - szklanka [250g]
- Sezam, nasiona - [3g]
Kakao, sezam przyprawy zalej podgrzanym ciepłym mlekiem. Dobrze wymieszaj. Jak lekko przestygnie dodaj miód.
Sałatka z awokado z czekoladową posypką 218 kcal:
- awokado - pół sztuki [70g]
- sok ze świeżej limonki - 4 łyżki [24g]
- otręby pszenne - [10g]
- gruszka - średnia sztuka konferencja [100g]
- czekolada gorzka - [5g]
Pokrój awokado, gruszkę w kostkę. Skrop sokiem, posyp otrębami i zetrzyj czekoladę na wierzchu.
Kiwi z czekoladą i migdałami 203 kcal:
- kiwi - mała sztuka [160g]
- czekolada gorzka - [10g]
- płatki migdałowe - 1 łyżka [10g]
Owoce obierz i pokrój w plasterki. Na wierchu zetrzyj czekoladę i posyp płatkami migdałów.
SMACZNEGO!