Sezonowe, świeże warzywa i owoce są tylko kilka miesięcy w roku. Nie możesz się doczekać świeżych truskawek, malin i borówek? Nie jesteś jednak na straconej pozycji. Są owoce, których możesz używać jako dodatki.
Kiedy szukasz dobrych źródeł witaminy i składników mineralnych masz ograniczone możliwości. Jak sobie radzić na przedwiośniu?
Postaw na dobrą bazę, np. nasiona chia. To one dadzą Ci potrzebną energię i składniki mineralne. Do tego dobierz te owoce, które są teraz dostępne. Z nich też możesz wyczarować coś pysznego!
- Mango ma sporo witamin A i E:
Chia pudding z mango 226kcal.
nasiona chia – 3 łyżeczki [15g]
mleko kokosowe, w puszce – 1/5 szklanki [50g]
mango - 1/3 sztuki [80g]
Chia zalej mlekiem i odstaw na noc do lodówki. Wkrój cząstki mango.
- Mrożone porzeczki też są również dobrym źródłem witaminy C.
Pudding chia z porzeczkami 164 kcal.
nasiona chia – 2 łyżki [20g]
mleko sojowe – 1/3 szklanki [80g]
porzeczki czarne, mrożone – garść [50g]
miód pszczeli – łyżeczka [7g]
gałka muszkatołowa – szczypta [1g]
Chia zalej mlekiem i odstaw na godzinę. Zmiksuj porzeczki z miodem. Polej porzeczkową polewą pudding.
- Awokado w słodkim koktajlu? Oczywiście.. będzie smacznie i z dawką dobrej jakości tłuszczów roślinnych.
Zielony pudding chia 228 kcal.
nasiona chia – 3 łyżeczki [15g]
mleko sojowe – ¼ szklanki [60g]
awokado, obrane – ¼ sztuki [35g]
kiwi, obrane – 1/2 małej sztuki [40g]
banan, obrany – 1/2 średniej sztuki [60g]
szpinak - mała garść [10g]
Chia zalej mlekiem i odstaw aż nasionka spęcznieją. Zmiksuj awokado z resztą składników z dodatkiem kilku łyżek wody. Wymieszaj miksowane owoce z nasionami chia.
Smacznego!