Dobra baza – to podstawa

Sezonowe, świeże warzywa i owoce są tylko kilka miesięcy w roku. Nie możesz się doczekać świeżych truskawek, malin i borówek? Nie jesteś jednak na straconej pozycji. Są owoce, których możesz używać jako dodatki.

Kiedy szukasz dobrych źródeł witaminy i składników mineralnych masz ograniczone możliwości. Jak sobie radzić na przedwiośniu?

Postaw na dobrą bazę, np. nasiona chia. To one dadzą Ci potrzebną energię i składniki mineralne. Do tego dobierz te owoce, które są teraz dostępne. Z nich też możesz wyczarować coś pysznego!

 

- Mango ma sporo witamin A i E:

Chia pudding z mango 226kcal.

nasiona chia – 3 łyżeczki [15g]

mleko kokosowe, w puszce – 1/5 szklanki [50g]

mango - 1/3 sztuki [80g]

Chia zalej mlekiem i odstaw na noc do lodówki. Wkrój cząstki mango.

 

- Mrożone porzeczki też są również dobrym źródłem witaminy C.

Pudding chia z porzeczkami 164 kcal.

nasiona chia – 2 łyżki [20g]

mleko sojowe – 1/3 szklanki [80g]

porzeczki czarne, mrożone – garść [50g]

miód pszczeli – łyżeczka [7g]

gałka muszkatołowa – szczypta [1g]

Chia zalej mlekiem i odstaw na godzinę. Zmiksuj porzeczki z miodem. Polej porzeczkową polewą pudding.

 

- Awokado w słodkim koktajlu? Oczywiście.. będzie smacznie i z dawką dobrej jakości tłuszczów roślinnych.

Zielony pudding chia 228 kcal.

nasiona chia – 3 łyżeczki [15g]

mleko sojowe – ¼ szklanki [60g]

awokado, obrane – ¼ sztuki [35g]

kiwi, obrane – 1/2 małej sztuki [40g]

banan, obrany – 1/2 średniej sztuki [60g]

szpinak - mała garść [10g]

Chia zalej mlekiem i odstaw aż nasionka spęcznieją. Zmiksuj awokado z resztą składników z dodatkiem kilku łyżek wody. Wymieszaj miksowane owoce z nasionami chia.

 

Smacznego!