Podwieczorki z chia

Propozycji na podwieczorek nigdy dość.

Szczególnie jeżeli przepisy są banalnie proste w wykonaniu.

Chia to dobre źródło kwasów tłuszczowych omega- 3.

Dwa pierwsze przepisy są stworzone z myślą o tych, którzy źle tolerują produkty mleczne.

Śmiało udostępnij i korzystaj.

 

  1. Chia z zielonym musem 212 kcal

nasiona chia, suszone - 3 łyżeczki [15g]

mleko migdałowe – ½ szklanki [125g]

awokado – 1/3 sztuki [35g]

kiwi - mała sztuka [80g]

Chia zalej mlekiem na godzinę, aż nasiąknie. Zmiksuj awokado z kiwi. Dodaj mus na wierz puddingu z chia.

Tą przekąską wesprzesz swój organizm w: witaminę C, foliany i błonnik.

 

  1. Chia z mlekiem ryżowym 210 kcal.

nasiona chia, suszone – 3 łyżeczki [15g]

mleko ryżowe - 1/2 szklanki [125g]

banan, obrany - mała sztuka [80g]

cynamon mielony - szczypta

woda – ok. 3 łyżki

Chia zalej gorącą wodą do linii nasion i poczekaj aż napęcznieją. Następnie dodaj mleko zmiksowane z bananem i cynamonem.

 

Tą przekąską wesprzesz swój organizm w: witaminę B6, wapń i błonnik.

 

  1. Czekoladowa chia 211 kcal.

nasiona chia, suszone - 3 łyżeczki [15g]

mleko 2% tłuszczu – ½ szklanki [125g]

kakao gorzkie, proszek - łyżka [10g]

migdały – łyżeczka [5g]

Mleko zagotuj i dodaj kakao. Następnie zlej tym nasiona chia. Posyp pokruszonymi migdałami.

Tą przekąską wesprzesz swój organizm w: magnez, cynk i błonnik.

 

Smacznego 🙂