Będzie teraz ostry temat!
Ale spokojnie.. chodzi o ostre smaki.
Konkretnie o pieprz cayenne.
Ostrość tej przyprawy wynika z tego, iż powstaje z suszonej i mielonej ostrej papryczki.
Dlaczego warto go stosować?
- przyspieszenie metabolizmu – przyśpiesza termogenezę, obniża poziom cukru,
- może zmniejszać apetyt,
- zmniejsza uczucie bólów, m.in. stawowych – kapsaicyna w nim zawarta stosowana jest maściach przeciwbólowych,
- wspiera w chorobie – udrażnia drogi oddechowe,
- poprawia ukrwienie organizmu,
- łagodzi problemy trawienne, np. ma działanie bakteriobójcze i likwiduje wzdęcia.
Zastosowanie ma zatem szerokie.
Do czego możesz go używać:
- do sałatek,
- zup,
- potrawek i dań warzywnych,
- przyprawiania mięsa i ryb,
- do deserów jako przełamanie słodkiego smaku – szczególnie świetnie komponuje się z kakao,
- do koktajli warzywnych i owocowych.
Pamiętaj, że jak ze wszystkim wskazany jest umiar. Jeżeli będziesz stosować pieprz cayenne w dużych ilościach organizm się uodparnia na jego działanie.
Osoby na diecie łatwo strawnej powinny się go wystrzegać.