Ostry temat

Będzie teraz ostry temat!

 

Ale spokojnie.. chodzi o ostre smaki.

Konkretnie o pieprz cayenne.

 

 

Ostrość tej przyprawy wynika z tego, iż powstaje z suszonej i mielonej ostrej papryczki.

 

Dlaczego warto go stosować?

- przyspieszenie metabolizmu – przyśpiesza termogenezę, obniża poziom cukru,

- może zmniejszać apetyt,

- zmniejsza uczucie bólów, m.in. stawowych – kapsaicyna w nim zawarta stosowana jest maściach przeciwbólowych,

- wspiera w chorobie – udrażnia drogi oddechowe,

- poprawia ukrwienie organizmu,

- łagodzi problemy trawienne, np. ma działanie bakteriobójcze i likwiduje wzdęcia.

 

Zastosowanie ma zatem szerokie.

 

Do czego możesz go używać:

- do sałatek,

- zup,

- potrawek i dań warzywnych,

- przyprawiania mięsa i ryb,

- do deserów jako przełamanie słodkiego smaku – szczególnie świetnie komponuje się z kakao,

- do koktajli warzywnych i owocowych.

 

Pamiętaj, że jak ze wszystkim wskazany jest umiar. Jeżeli będziesz stosować pieprz cayenne w dużych ilościach organizm się uodparnia na jego działanie.

Osoby na diecie łatwo strawnej powinny się go wystrzegać.