Propozycji na podwieczorek nigdy dość.
Szczególnie jeżeli przepisy są banalnie proste w wykonaniu.
Chia to dobre źródło kwasów tłuszczowych omega- 3.
Dwa pierwsze przepisy są stworzone z myślą o tych, którzy źle tolerują produkty mleczne.
Śmiało udostępnij i korzystaj.
- Chia z zielonym musem 212 kcal
nasiona chia, suszone - 3 łyżeczki [15g]
mleko migdałowe – ½ szklanki [125g]
awokado – 1/3 sztuki [35g]
kiwi - mała sztuka [80g]
Chia zalej mlekiem na godzinę, aż nasiąknie. Zmiksuj awokado z kiwi. Dodaj mus na wierz puddingu z chia.
Tą przekąską wesprzesz swój organizm w: witaminę C, foliany i błonnik.
- Chia z mlekiem ryżowym 210 kcal.
nasiona chia, suszone – 3 łyżeczki [15g]
mleko ryżowe - 1/2 szklanki [125g]
banan, obrany - mała sztuka [80g]
cynamon mielony - szczypta
woda – ok. 3 łyżki
Chia zalej gorącą wodą do linii nasion i poczekaj aż napęcznieją. Następnie dodaj mleko zmiksowane z bananem i cynamonem.
Tą przekąską wesprzesz swój organizm w: witaminę B6, wapń i błonnik.
- Czekoladowa chia 211 kcal.
nasiona chia, suszone - 3 łyżeczki [15g]
mleko 2% tłuszczu – ½ szklanki [125g]
kakao gorzkie, proszek - łyżka [10g]
migdały – łyżeczka [5g]
Mleko zagotuj i dodaj kakao. Następnie zlej tym nasiona chia. Posyp pokruszonymi migdałami.
Tą przekąską wesprzesz swój organizm w: magnez, cynk i błonnik.
Smacznego 🙂