Warto używać jak najwięcej lokalnych i dostępnych w Polsce produktów. W sezonie letnim możesz zjeść świeże. Natomiast jesienią lub zimą korzystaj z mrożonek. Straty podczas mrożenia produktów są mniejsze niż podczas gotowania.
Mamy mnóstwo polskich super foods. One też mają antyoksydanty i inne, cenne właściwości zdrowotne. Często dużo więcej niż te z sprowadzane z końca świata.
Na liście mega zdrowych produktów są:
- czarne porzeczki,
- jeżyny,
- wiśnie,
- aronia,
- siemię lniane,
- brukselka,
- buraki,
- ostropest,
- kapusta i ogórki kiszone,
- orzechy włoskie,
- świeża żurawina,
- dynia – miąższ i pestki,
- rokitnik,
- natka pietruszki,
- pigwa,
- jarmuż,
- dzika róża,
- czosnek.
Masz je w swojej kuchni lub lodówce?
Może części nigdy nie miałaś odwagi próbować.
Nie wahaj się!
Korzystaj!
Zdrowie jest w zasięgu Twojej ręki 🙂
Zapiszę tę listę i powieś na lodówce.
Przyda się nie raz i nie dwa.