Polskie super foods

Warto używać jak najwięcej lokalnych i dostępnych w Polsce produktów. W sezonie letnim możesz zjeść świeże. Natomiast jesienią lub zimą korzystaj z mrożonek. Straty podczas mrożenia produktów są mniejsze niż podczas gotowania.

Mamy mnóstwo polskich super foods. One też mają antyoksydanty i inne, cenne właściwości zdrowotne. Często dużo więcej niż te z sprowadzane z końca świata.

 

Na liście mega zdrowych produktów są:

- czarne porzeczki,

- jeżyny,

- wiśnie,

- aronia,

- siemię lniane,

- brukselka,

- buraki,

- ostropest,

- kapusta i ogórki kiszone,

- orzechy włoskie,

- świeża żurawina,

- dynia – miąższ i pestki,

- rokitnik,

- natka pietruszki,

- pigwa,

- jarmuż,

- dzika róża,

- czosnek.

 

Masz je w swojej kuchni lub lodówce?

Może części nigdy nie miałaś odwagi próbować.

Nie wahaj się!

Korzystaj!

Zdrowie jest w zasięgu Twojej ręki 🙂

Zapiszę tę listę i powieś na lodówce.
Przyda się nie raz i nie dwa.