Chcąc się zdrowo i racjonalnie odżywiać, nie musimy od razu robić rewolucji w naszym życiu. Czasem wystarczy zastosować kilka prostych zaleceń żywieniowych, aby ulepszyć nasz sposób odżywiania się. Jednym z takich zaleceń jest zamiana powszechnie stosowanych w kuchni produktów spożywczych na ich zdrowsze alternatywy. Poniżej podaję tylko niektóre przykłady takich zamienników.
Cukier biały, rafinowany -> Miód naturalny, stewia
Ryż biały -> ryż brązowy, dziki,
Bułka tarta -> sezam, otręby, zmielone siemię lniane,
Makaron pszenny -> makron razowy, gryczany, jaglany,
Ziemniaki smażone / purée -> kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, ryż brązowy, ryż dziki, ziemniaki pieczone,
Słodkie płatki śniadaniowe -> naturalne płatki zbożowe (owsiane, żytnie, gryczane, jaglane, jęczmienne, orkiszowe - nie błyskawiczne),
Musli, granola ze sklepu -> musli i granola własnej roboty z naturalny płatków zbożowych, owoców suszonych, orzechów, pestek, nasion i ziaren,
Jogurt owocowy -> jogurt naturalny ze świeżymi owocami,
Desery mleczne -> naturalny kisiel bez dodatku cukru, budyń z kaszy jaglanej,
Śmietana -> jogurt naturalny, kefir,
Majonez, sos czosnkowy -> jogurt naturalny z czosnkiem i ziołami,
Sól kuchenna, kostki rosołowe -> przyprawy, suszone i świeże zioła,
Zupy w proszku -> zupy na wywarach warzywnych lub chudym mięsie z dodatkiem ziół i przypraw,
Wędliny, konserwy, pasztety -> mięso pieczone, domowe pasty mięsno-warzywne i rybne, domowe pasztety,
Słodycze -> świeże owoce, suszone owoce,
Chipsy -> chipsy w postaci suszonych owoców i warzyw, pestki słonecznika, pestki dyni, płatki migdałów.
To wcale nie takie trudne.