TEMAT:
CZYTAJ ETYKIETY 🔎
Producenci żywności zazwyczaj eksponują jej zalety, z kolei niekorzystne właściwości można zlokalizować dopiero po dokładnym wczytaniu się w skład produktu...
Dlatego zachęcam Cię, żebyś wyrobiła w sobie nawyk dokładnego czytania etykiet!
Dla osób, które dopiero zaczynają, może być to skomplikowanie, w związku z czym warto zapoznać się na początku z małą ściągą.
Na co zwracać uwagę zanim włożysz produkt do koszyka?
-Sprawdzaj długość składu-im krótszy tym lepiej❣️❣️❣️
-Zwracaj uwagę na kolejność wymienianych składników:
te, które w składzie znajdują się na pierwszym miejscu, zostały użyte w największej ilości.
Bierz to pod uwagę zanim produkt trafi do twojego koszyka❣️
-Unikaj produktów, które zawierają:
• Cukier i syrop glukozowo-fruktozowy ❗️
Chyba nie muszę Cię przekonywać że te dwa składniki nie są korzystne dla twojego zdrowia?
Co więcej – większość osób je ich zdecydowanie za dużo, stąd tak ważne jest ich ograniczanie.
Nie wiem, czy zdajesz sobie z tego sprawę, ale cukier jest dosłownie wszędzie!
Nawet w niektórych wędlinach, jogurtach owocowych, ketchupie, gotowych sosach…
Całkowite wyeliminowanie cukru z niektórych produktów może być jednak niemożliwe a więc zawsze czytaj skład i sprawdzaj w którym miejscu został on wymieniony.
• Tłuszcze utwardzone❗️
W wyniku utwardzania tłuszczów powstają kwasy tłuszczowe trans, które zwiększają stan zapalny w organizmie oraz sprzyjają rozwojowi chorób cywilizacyjnych.
• Olej palmowy 😱
Jest tani, więc producenci bardzo chętnie używają go w swoich produktach.
Dla konsumenta jednak nie jest już tak samo atrakcyjny…
Jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które zwiększają poziom „złego” cholesterolu.
Oprócz tego jego produkcja jest szkodliwa dla środowiska. Wobec tego lepiej nie kupować produktów, które mają go w swoim składzie.
- Unikaj też produktów typu „light” 😬😬😬czyli takich, w których obniżono zawartość tłuszczu albo cukru względem konwencjonalnego odpowiednika.
Niby wszystko fajnie, ale…
Są to dwa składniki w największym stopniu odpowiedzialne za smak produktu!
Zmniejszając zawartość jednego producent często zwiększa ilość drugiego…
Często do takich produktów dodaje się też sztuczne dodatki, żeby zachować odpowiednią konsystencję…
Nie jest zdrowe ani nawet smaczne.
Kolejny minus: często kiedy widzimy, że produkt jest „light” zjadamy go więcej, bo wydaje nam się ze skoro jest mniej kaloryczny to możemy sobie na to pozwolić 🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️
- Na etykiecie znajdziesz też informacje na temat wartości odżywczej, czyli:
• wartość energetyczną, czyli ile kalorii dostarcza produkt
• ilość tłuszczu,
• kwasów tłuszczowych nasyconych,
• węglowodanów,
• cukrów,
• białka,
• soli.
Informacje te podawane są zwykle w przeliczeniu na 100g – zwracaj więc uwagę na masę całego produktu, żeby w razie potrzeby przeliczyć sobie tę wartość!
Szczególnie warto zwrócić uwagę na zawartość cukru i tłuszczów nasyconych – im ich mniej tym lepiej.
Spójrz też ile soli zawiera produkt – tutaj podobnie: soli w Twojej diecie nie powinno być za dużo, a dokładniej nie więcej niż 5 g (ze wszystkich źródeł łącznie!) dziennie..
A TERAZ IDŹ I NIE GRZESZ WIĘCEJ W SKLEPIE! 😇😇😇