Pij wodę – KROK 9

Kolejny łyk wiedzy w naszym WODNYM WYZWANIU ❤️❤️❤️

Na etykiecie wód mamy szereg informacji..

Oprócz ilości dwutlenku węgla (CO2), czy daty przydatności do spożycia mamy też podane ilości kationów i anionów - są to składniki mineralne rozpuszczalne w wodzie..

Kationy to jony dodatnie występujące w przyrodzie – wapniowe, magnezowe, potasowe, żelazowe..

Aniony to jony ujemne – wodorowęglanowe, siarczanowe, fluorkowe, chlorkowe, jodowe..

Oto właściwości najważniejszych i najczęściej występujących jonów w wodach:

- magnez (oznaczona: Mg 2+)

Magnez wspomaga układ nerwowy i mięśniowy.
O odpowiedni poziom tego jonu powinny dbać szczególnie osoby żyjące w ciągłym pośpiechu czy stresie.
Może być wypłukiwany przez m.in. kawę!
Dlatego każde jego źródło jest cenne.

- sód (Na+)

Mimo tego, że ma złą sławę jest nam potrzebny w codziennym żywieniu..
Odpowiada między innymi za pH płynów ustrojowych..
Osoby ćwiczące amatorsko, a nie zawodowo nie powinny pić wód z wysoką zawartością sodu..

Przeciętny człowiek spożywa tego pierwiastka w nadmiarze, dlatego należy uważać też na ilość sodu w wodzie..

- potas (K+)

Woda nie jest jego najlepszym źródłem, ale znasz przysłowie „Ziarko do ziarka”..
Zatem nawet wypijając go z wodą dostarczasz potas tracony w ciągu dnia..
Ważny jest, ponieważ uczestniczy w regulowaniu prawidłowej gospodarce wodno-elektorlitowej..

Wpływa m.in. na poziom wody w komórkach. Odpowiedzialny jest również za przesyłanie impulsów nerwowych i skurcze mięśni..

- wapń (Ca 2+)

Każdy wie, iż ten jon odpowiada za budowę i wzmocnienie naszych kości chroniąc nas przed osteoporozą..
Pijąc wody mineralne możemy uzupełnić nawet kilkanaście procent zapotrzebowania na ten pierwiastek.

- wodorowęglany (HCO3-)

Regulują pH płynów ustrojowych w organizmie (m.in. w żołądku i jelitach). Wspomagają trawienie przez swoje alkaliczne właściwości.
Jednak wszystko z umiarem.. osoby z chorobą wrzodową, ciężkimi schorzeniami jelit powinni uważać na wody o wysokiej zawartości wodorowęglanów..
Za to polecane są w stanach przedcukrzycowych i wczesnej cukrzycy..

- Siarczany

Woda zawiera ich ok. 250mg/l.
Mają działają wspomagająco na pracę układu pokarmowego, wspierają pracę wątroby, zwiększają wydzielanie żółci a nawet poprawiają przemianę materii.
Osoby z problemami jelitowymi powinny dobrać indywidualnie wartość siarki w wodzie..
Jeżeli woda jest bogata w siarczany (posiada ponad 600mg/l) może ona powodować biegunki..

Na rynku dostępne są również wody lecznicze, uzdrowiskowe.. Pamiętaj, iż nie należy ich pić od tak „bo ta mi właśnie smakuje”.. Jeżeli mamy jakieś schorzenia (np. wysokie ciśnienie) możemy sobie jedynie zaszkodzić!! Tutaj już warto skonsultować się np. z lekarzem i dobrać je do swoich dolegliwości.