Produkty wysokokaloryczne zastąp ich zdrowszymi alternatywami.
Produkty wysokokaloryczne, które mają dużą ilość cukru i tłuszczu, zastąp ich zdrowszymi alternatywami o znacznie mniejszej zawartości tych składników..
Przykładów takich zamienników jest bardzo dużo. Czasem wystarczy tylko niewielka zmiana, żeby posiłek był zdrowszy i bardziej wartościowy.
Zastąp:
▪ słodkie płatki śniadaniowe – naturalnymi płatkami zbożowymi (owsianymi, żytnimi, jęczmiennymi, orkiszowymi, jaglanymi),
▪ cukier biały – naturalnym miodem lub ewentualnie stewią,
▪ napoje, nektary i soki owocowe z kartonów – świeżo wyciskanymi sokami najlepiej przygotowanymi w domu,
▪ jogurty i desery owocowe – jogurtem naturalnym z dodatkiem świeżych owoców,
▪ kostki bulionowe – świeżymi i suszonymi ziołami, koperkiem, natką pietruszki, czosnkiem,
▪ białe pszenne pieczywo – pieczywem pełnoziarnistym razowym,
▪ biały ryż – ryżem brązowym lub dzikim,
▪ makaron pszenny – makaronem pełnoziarnistym (razowym, wielozbożowym),
▪ śmietanę – jogurtem naturalnym,
▪ kawę ze śmietanką – kawą z mlekiem, jednak postaraj się nauczyć pić czarną kawę,
▪ słodycze – owocami suszonymi i orzechami,
▪ ziemniaki smażone / gotowane – kaszą gryczaną, jęczmienną, jaglaną, ryżem brązoym,
▪ chipsy – chipsami w postaci suszonych owoców i warzyw, płatkami migdałów, pestkami dyni i słonecznika,
▪ krem czekoladowy – kremem ze zmiksowanych daktyli, pastami z owoców suszonych lub awokado z kakao,
▪ napoje energetyzujące – herbatą czerwoną, zieloną białą, świeżo wyciśniętym sokiem owocowym lub warzywnym, a najlepiej spacerem na świeżym powietrzu,
▪ sery topione – pastami warzywnymi,
▪ wędliny, konserwy, pasztety – pieczonym chudym mięsem, domowymi pasztetami drobiowymi lub z warzyw strączkowych,
▪ zupy na kościach zabielane śmietaną – zupy na wywarze warzywnym zabielane jogurtem n naturalnym lub kefirem, zupy krem.