Jak samodzielnie komponować swoje posiłki?
Co to właściwie znaczy, że jadłospis jest zbilansowany i pełnowartościowy?
Pewnie często się z tym spotykasz i może nie jest to do końca jasne.
Już tłumaczę!
Taki jadłospis będzie dostarczał wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach❣️
Nie wiesz od czego zacząć?
Zachęcam Cię żebyś na początku skupiła się na podstawach.
Zamiast szukać diet cud czy drogi na skróty w postaci głodówek, detoksów, wykluczania glutenu i innych restrykcji dietetycznych, tym razem postaw na racjonalne odżywianie ❤️
Gotowa na lekcję na temat podstaw komponowania posiłków?
No to lecimy.
⭐️Punkt pierwszy to WARZYWA i OWOCE.
To zdecydowanie najważniejszy element Twojego jadłospisu.
Naukowcy na świecie są co do tego są zgodni.
Zarówno w polskich wytycznych jak i tych opracowanych np. przez naukowców z uniwersytetu Harvarda warzywa z owocami powinny stanowić podstawę jadłospisu, przy czym pamiętaj!
Warzyw powinno być więcej niż owoców!
Aby Twoja dieta była zbilansowana musi dostarczać też białka, węglowodanów i tłuszczów.
Ale liczy się też jakość.
Skąd w takim razie je czerpać?
⭐️Białko: znajdziesz je w
mięsie drobiowym,
chudej wołowinie,
rybach (szczególnie warto wybierać te tłuste, morskie ze względu na kwasy omega-3),
jaja,
rośliny strączkowe (soczewica, fasola, ciecierzyca, tofu).
Zadbaj też, żeby w Twojej diecie nie brakowało produktów mlecznych (twaróg, mozzarella, jogurt naturalny), które nie tylko są dobrym źródłem białka ale też dostarczają wapnia, który wpływa na Twoje kości.
⭐️Jedz zdrowe tłuszcze.
To nieprawda, że wszystkie tłuszcze są dla nas niezdrowe!
Śmiało sięgaj po
awokado,
orzechy,
pestki,
oliwki,
olej rzepakowy tłoczony na zimno,
oliwę z oliwek.
Wystrzegaj się za to tłuszczów trans.
Gdzie je znajdziesz?
W czekoladowych wafelkach, które możesz kupić w sklepie, pieczywie cukierniczym, fast-foodach, zupkach z proszku…
I znów powtórzę:
najlepiej wybierać po prostu naturalne, nieprzetworzone produkty.
To najprostszy sposób na zdrową dietę.
⭐️ Nie bój się węglowodanów!
Zwracaj uwagę na ich jakość.
Zrezygnuj z cukru, złej jakości słodyczy.
Wybieraj produkty pełnoziarniste,
czyli zamiast białego ryżu sięgaj po brązowy, a białe pieczywo czy makaron zamień na te z pełnego ziarna o ciemnym zabarwieniu (ale uważaj na pieczywo barwione karmelem!).
Nie zapominaj też o brązowym ryżu, grubych kaszach, płatkach owsianych, gryczanych.
Ponieważ składników, które mają wpływ na Twoje zdrowie jest baaaardzo dużo (podejrzewa się nawet, że naukowcy nie odkryli jeszcze wszystkich!), spożywane posiłki powinny być jak najbardziej urozmaicone.
Każdy produkt to inne właściwości.
Jeśli chcesz mieć pewność, że w Twojej diecie niczego nie brakuje - zadbaj o różnorodność.
Zwracaj uwagę na porcje.
Nie przejadaj się!
Postaraj się też zadbać o odpowiednie proporcje.
Wyobraź sobie swój przykładowy posiłek:
¼ posiłku powinny stanowić produkty białkowe (takie jak mięso, ryby, rośliny strączkowe lub jaja),
¼ węglowodany (takie jak ziemniaki, kasze, ryż, pieczywo),
a pozostała ½ warzywa i owoce❣️❣️❣️
Gwarantuję Ci, że te proste zmiany pozwolą Ci poprawić zdrowie i samopoczucie ❤️❤️