Mam dla Ciebie kilka przepisów na DOMOWE PRZEKĄSKI ❤️
To alternatywa dla sklepowych, wysokoprzetworzonych bomb kalorycznych.. Dzięki zdrowym zamiennikom łatwiej będzie Ci zmienić swoje nawyki 😍
💥Chrupiąca cieciorka 2 porcje, 1 porcja=145 kcal
ugotowana cieciorka - szklanka [170g] oliwa z oliwek - łyżka [10g] sól - szczypta [1g] wędzona papryka - szczypta [1g] kurkuma - szczypta [1g]
Rozgrzej piekarnik do 200ºC.
Połóż cieciorkę na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz przez 15 minut. Wyjmij cieciorkę z piekarnika i wymieszaj ją w misce z przyprawami i oliwą z oliwek. Przełóż cieciorkę ponownie na blachę i piecz 15 minut.
💥Frytki z batata 2 porcje, 1 porcja=140 kcal
batat, obrany – 1 sztuka [230g] oliwa z oliwek – łyżka [10g] sól - szczypta [1g] suszony rozmaryn - łyżka [4g] Obierz batata, pokrój go na kształt frytek. Wymieszaj w misce z oliwą z oliwek i przyprawami. Ułóż na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia frytki tak, aby się nie stykały. Piecz w 200ºC przez 20-25 minut.
💥Chipsy z jarmużu 2 porcje, 1=60 kcal
Jarmuż – ½ paczki [100g] Oliwa z oliwek – 1 łyżka [10g] Sok z cytryny – 1 łyżeczka [5g] Wędzona papryka – szczypta [1g] Sól – szczypta [1g]
Porwij jarmuż na mniejsze kawałki, następnie wymieszaj go z oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami. Ułóż jarmuż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok 10-15 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia, dopilnuj żeby chipsy się nie spaliły..
A w biegu na mieście zawsze możesz złapać po moje przekąski BeRAW/ewachodakowska ❤️❤️❤️