3 przepisy na zdrowe śniadanie

Pewnie nie raz słyszałaś, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia.

Coś w tym jest, bo po nocy (kilku godzinach bez jedzenia) Twój organizm potrzebuje przecież kolejnej porcji energii, aby mógł prawidłowo funkcjonować.

Oprócz tego, dzięki śniadaniu zapewniasz swojego mózgowi dawkę glukozy, której potrzebuje do pracy. Efekt? Jesteś bardziej skoncentrowana, mniej ospała, mówiąc prościej: jesteś efektywniejsza!

Pożywne śniadanie nasyci Cię na długo, dzięki czemu unikniesz napadów głodu a tym samym chęci sięgnięcia po niezdrową przekąskę.

Twój organizm w ciągu dnia potrzebuje wielu składników odżywczych. Zatem łatwiej zaplanować ich dostarczanie spożywając 3 główne posiłki (śniadanie, obiad, kolacja) niż tylko 2 (obiad, kolacja).

 

A jak prawidłowo skomponować swoje śniadanie?

Pełnowartościowe śniadanie powinno składać się z białka, tłuszczu i węglowodanów.

Źródłem białka może być np. chude mięso, jaja, biały ser, jogurt naturalny, orzechy.

Tłuszczu dostarczy Ci np. oliwa z oliwek, awokado, orzechy, pestki, siemię lniane.

Węglowodany to natomiast płatki owsiane, jaglane, kasze, pełnoziarniste pieczywo, owoce (np. banan).

Pamiętaj, że w Twoim śniadaniu nie powinno zabraknąć owoców i/lub warzyw, które są źródłem wielu witamin, składników mineralnych i oczywiście błonnika.

 

Owsianka z malinami i borówkami 350 kcal

płatki owsiane – 4 łyżki [40g]

siemię lniane – 1 łyżka [10g]

mleko 2% tłuszczu– 1 szklanka [250g]

maliny - mała garść [50g]

borówki - mała garść [50g]

Ugotuj płatki owsiane na mleku. Posyp siemieniem lnianym. Zjedz z borówkami i malinami.

 

Omlet twarogowy z granatem 417kcal

Ser twarogowy półtłusty – ½ kostki [100g]

Jaja kurze – 2 sztuki [100g]

Miód pszczeli – łyżeczka [15g]

Kardamon – szczypta [1g]

Cynamon – szczypta [1g]

Mąka pszenna pełnoziarnista – 3 łyżki [30g]

Granat – 2 łyżki [30g]

Ubij białka na sztywno. Rozdrobnij twaróg widelcem, połącz z żółtkami i miodem. Następnie zmiksuj z ubitymi białkami. Dodaj mąkę i przyprawy i ponownie wymieszaj. Usmaż na patelni. Posyp granatem

 

Racuchy z płatków owsianych i banana 489kcal

Banan, obrany – 1 sztuka [120g]

Oliwa z oliwek – łyżka [10g]

Jaja kurze – 1 sztuka [50g]

Miód pszczeli – łyżeczka [15g]

Truskawki – garść [70g]

Płatki owsiane – 4 łyżki [40g]

Banana obierz ze skórki i zmiksuj na papkę. Dodaj jajko, miód, płatki i wymieszaj. Nakładaj porcjami na patelnie i smaż na oliwie z oliwek. Podawaj z truskawkami.