Królowa jesieni!

Dynia jest królową jesieni!

Teraz jest dobry moment, aby ją zamrozić. Potem będzie jak znalazł jako baza do zupy lub dodatek do leczo, sałatek czy nawet do koktajlu.

Same pyszności i ile zdrowia! Możesz podziękować Kolumbowi, że przywiózł nam ją do Europy ze swoich żeglarskich podbojów!
Zapamiętaj TOP 5 właściwości dyni to:
- jest niskokaloryczna,
- zastrzyk potasu – szczególnie jeżeli trenujesz powinnaś mieć pod kontrolą jego poziom,
- antyoksydacyjna – chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników dzięki zawartości witaminy E i A,
- zawiera cenne pektyny – rodzaj błonnika, który świetnie działa na pracę jelit.
- jest bardzo neutralnym produktem – jest dobra dla bardzo małych dzieci, sprawdza się przy diecie łatwo strawnej, bardzo rzadko jest alergizująca!

Jest jej mnóstwo gatunków. Jeżeli zależy Ci na dostarczeniu większej ilości witaminy A.. jedz częściej dynię hokkaido. Próbowałaś już jej? A może inny

Na te jesienne słoty przesyłam przepis na rozgrzewającą zupę. Od razu ciepło robi się w brzuszku 😊

Rozgrzewająca zupa krem z dyni 245 kcal.

Dynia surowa, obrana – 1,5 szklanki [300g] marchew - średnia sztuka [100g] pietruszka, korzeń - średnia sztuka [50g] imbir świeży - kilka plasterków [2g] olej rzepakowy - łyżka [10g] pieprz czarny - szczypta [1g] gałka muszkatołowa, mielona - szczypta [1g] sól – szczypta [1g] chilli – szczypta [1g] pietruszka, liście -1g łyżka [4g] Obrane warzywa pokrój w cząstki. Podduś w garnku na rozgrzanym oleju. Zalej szklanką wody. Duś aż warzywa będą miękkie. Przypraw, dodaj imbir i zmiksuj na gładką masę. Udekoruj natką.
Porcja będzie idealnym posiłkiem na drugie śniadanie, podwieczorek lub jako element dwudaniowego obiadu.

Smacznego!