Jesienna depresja?
Stres, smutek i rozdrażnienie? Jakie jedzenie najlepiej sprawdzi się na poprawę humoru?
W chwilach słabości najczęściej sięgamy po słodycze, słone przekąski i fast food.
Jednak ich działanie, powoduje skutek odwrotny do zamierzonego. Czekolada daje chwilowy zastrzyk energii, po czym szybki jej spadek, solone przysmaki pogarszają pracę mózgu i zwiększają zmęczenie, a tłuste tzw. szybkie jedzenie powoduje zły nastrój.
Czym je zastąpić?
• Zamiast słodyczy-> suszone i świeże owoce,
• Zamiast słonych przekąsek-> pestki i orzechy,
• Zamiast fast food’ów -> dania ze świeżymi warzywami i produktami pełnoziarnistymi.
Nie wymaga to ogromnej pracy, a skutkiem ubocznym będzie poprawa sylwetki.
Nie wmawiaj sobie, że w twoim życiu nie ma miejsca na zdrowe nawyki żywieniowe- tylko brak chęci i przyzwyczajenie stoją na przeszkodzie do pozytywnych zmian.
Jesień to dla wielu z nas czas monotonnej diety. Mamy mniej chęci na eksperymenty w kuchni, a uboższa gama produktów do wyboru sprawia, że zakupy są mniejszą frajdą niż podczas wiosny, czy lata.
Na jesienną chandrę najlepsze będą kolory na talerzu! Wydawać by się mogło, że o tej porze roku, szczególnie o owoce, bardzo trudno. Nie jest, aż tak źle!
Sezonowe owoce- bo te są najbardziej wartościowe - to nie luksus. Które owoce są w tym czasie najcenniejsze?
Bez obaw sięgaj po:
- jabłka,
- gruszki,
- winogrona,
- śliwki.
Dawka przeciwutleniaczy w towarzystwie błonnika pokarmowego to absolutny ‘musthave’ sezonu. Cytrusy z kolei, choć nie lokalne, będą cennym wzbogaceniem diety w witaminę C, a są przy tym niskoenergetyczne.
Do dzieła!
Maszeruj do najbliższego warzywniaka.