Gofry to słabość wielu z nas... Kojarzą Ci się z dużym odstępstwem od diety?
Rzeczywiście te, które możesz kupić, zwykle nie mają zbyt wiele do zaoferowania jeśli chodzi o wpływ na Twoje zdrowie…
Ale jeśli masz gofrownicę możesz zrobić je sama!
Zamieniając mąkę pszenną na pełnoziarnistą, jaglaną, owsianą i dodając zdrowe dodatki (np. owoce, jogurt naturalny) możesz stworzyć pożywną i wartościową przekąskę!
Gofry z borówkami 2 porcje, 1=250 kcal
Mąka owsiana – 7 łyżek [70g]
Mleko migdałowe – 10 łyżek [100 ml]
Jajko – 1 sztuka
Miód – łyżeczka [14g]
Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka [5g]
Sól – szczypta [1g]
Proszek do pieczenia – szczypta [1g]
Borówki – garść [50g]
Zmiel płatki owsiane na mąkę. Wymieszaj w misce mąkę, jajka, mleko, olej i proszek do pieczenia. Powstałą masę nakładaj dużą łyżką do gofrownicy. Piecz około 5-10 minut. Posyp borówkami.
Gofry z malinami 2 porcje, 1=240 kcal.
woda gazowana – 8 łyżek [80ml]
jaja kurze – 2 sztuki
mąka jaglana – 5 łyżek [50g]
miód – łyżeczka [14g]
jogurt naturalny – 2 łyżki [40g]
olej rzepakowy – 1 łyżeczka [5g]
maliny – garść [70g]
Zmiksuj wodę, jaja, miód i mąkę na gładką masę. Powstałą masę nakładaj dużą łyżką do gofrownicy. Piecz około 5-10 minut. Podaj z jogurtem naturalnym i malinami.
Gofry wytrawne 2 porcje, 1=280 kcal.
Mąka pełnoziarnista – 7 łyżek [70g]
Mleko migdałowe – 10 łyżek [100ml]
Proszek do pieczenia – szczypta [1g]
Olej rzepakowy – 1 łyżeczka [5g]
Sól – szczypta [1g]
Jaja kurze – 1 sztuka
Rukola – mała garść [10g]
Awokado – ¼ sztuki [35g]
Zmiksuj 1 jajko, mąkę, mleko, olej, proszek do pieczenia i sól. Powstałą masę nakładaj dużą łyżką do gofrownicy. Piecz około 5-10 minut. Podaj z awokado, sadzonym jajkiem i rukolą.