Zdrowe gofry? To możliwe!

Gofry to słabość wielu z nas... Kojarzą Ci się z dużym odstępstwem od diety?

Rzeczywiście te, które możesz kupić, zwykle nie mają zbyt wiele do zaoferowania jeśli chodzi o wpływ na Twoje zdrowie…

Ale jeśli masz gofrownicę możesz zrobić je sama!

Zamieniając mąkę pszenną na pełnoziarnistą, jaglaną, owsianą i dodając zdrowe dodatki (np. owoce, jogurt naturalny) możesz stworzyć pożywną i wartościową przekąskę!

 

Gofry z borówkami 2 porcje, 1=250 kcal

Mąka owsiana – 7 łyżek [70g]

Mleko migdałowe – 10 łyżek [100 ml]

Jajko – 1 sztuka

Miód – łyżeczka [14g]

Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka [5g]

Sól – szczypta [1g]

Proszek do pieczenia – szczypta [1g]

Borówki – garść [50g]

Zmiel płatki owsiane na mąkę. Wymieszaj w misce mąkę, jajka, mleko, olej i proszek do pieczenia. Powstałą masę nakładaj dużą łyżką do gofrownicy. Piecz około 5-10 minut. Posyp borówkami.

 

Gofry z malinami 2 porcje, 1=240 kcal.

woda gazowana – 8 łyżek [80ml]

jaja kurze – 2 sztuki

mąka jaglana – 5 łyżek [50g]

miód – łyżeczka [14g]

jogurt naturalny – 2 łyżki [40g]

olej rzepakowy – 1 łyżeczka [5g]

maliny – garść [70g]

Zmiksuj wodę, jaja, miód i mąkę na gładką masę. Powstałą masę nakładaj dużą łyżką do gofrownicy. Piecz około 5-10 minut. Podaj z jogurtem naturalnym i malinami.

 

Gofry wytrawne 2 porcje, 1=280 kcal.

Mąka pełnoziarnista – 7 łyżek [70g]

Mleko migdałowe –  10 łyżek [100ml]

Proszek do pieczenia – szczypta [1g]

Olej rzepakowy – 1 łyżeczka [5g]

Sól – szczypta [1g]

Jaja kurze – 1 sztuka

Rukola – mała garść [10g]

Awokado – ¼ sztuki [35g]

Zmiksuj 1 jajko, mąkę, mleko, olej, proszek do pieczenia i sól. Powstałą masę nakładaj dużą łyżką do gofrownicy. Piecz około 5-10 minut. Podaj z awokado, sadzonym jajkiem i rukolą.