Woda, wodzie nie równa‼️‼️
Ponieważ, kładę szczególny nacisk na czytanie opakowań i składu produktów.. pamiętaj również, aby czytać etykiety na butelce z wodą..
Wiem, wiem.. możesz mieć mnie dość, ale tez możesz się dowiedzieć m.in. jaki typ wody pijesz
Jest kilka rodzajów:
- Stołowa
Jest w zasadzie mieszanką naturalnej wody źródlanej z wodą mineralną, przefiltrowaną wodociągową z dodatkiem różnych składników mineralnych..
W trakcie procesów technologicznych jej skład ulega zmianie dlatego jest znacznie uboższa w składniki mineralne..
- Źródlana
Woda ta pozyskiwana jest z płytszych warstw podziemnych.. Są raczej niskozmineralizowane..
Zawierają mniej niż 1000mg składników..
Jej skład mineralny nie jest stabilny!
- Mineralna ❤️❤️❤️
Pobierana jest z głębokich warstw ziemi. Największą ich cechą jest to, iż mają stabilny skład minerałów..
Dzięki temu korzystnie uzupełnia poziom w organizmie..
Wody możemy podzielić na:
- nisko zmineralizowane: zawierają do 500 mg/litr
- średnio zmineralizowane: zawierają między 500 a 1500 mg/litr
- wysoko zmineralizowane: zawierają powyżej 1500mg/litr
Mineralizacja wody zależy w dużej mierze od budowy geologicznej regionu z którego wydobywa się wodę..
Chciałabym, abyś wiedziała jaka dobierać wodę..
Czytaj zatem etykiety
Powinny się tam znaleźć informacja z którego źródła woda została pozyskana, czy została nasycona dwutlenkiem węgla..
Pamiętaj, ze woda też ma swoją datę ważności‼️
Natomiast najlepiej jeżeli spożyjesz ją jak najszybciej po otwarciu..
Na etykiecie często jest określony jest czas wypicia..
Jeżeli nie ma postaraj się, aby nie było to więcej niż 24 godziny..
Jest to ważne dlatego, ze rozwijają się wtedy bakterie, woda zmienia swoje walory smakowe czy zdrowotne..
Dzieje się tak, szczególnie jeżeli pijemy bezpośrednio z butelki..
Tylko bez stresu.. jeżeli będziesz wypijała wodę na bieżąco, wszystko będzie okej!
Moja rada: nie podgrzewaj, nie gotuj wody mineralnej..
Jest ona przeznaczona do picia „na surowo”.
Ile wody już dziś wypiłaś?