Z wakacji w Grecji warto nie tylko przyjechać z opalenizną i pięknymi wspomnieniami.
Warto znad Morza Śródziemnego przywieźć sobie lokalne pyszności i dary natury.
Grecja ma znakomite warunki klimatyczne do wzrastania drzew oliwnych. Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jeden z lepszych wzorów żywienia. Oliwki i oliwa z oliwek są sztandarowym produktem tej diety. Jednak z drzewka oliwnego można wycisnąć dużo więcej. Niezwykle cenne są również liście.
Stres oksydacyjny i wolne rodniki mają niekorzystny wpław na organizm. Przyśpieszają procesy starzenia, wpływają na metabolizm czy procesy nowotworowe. Pomocne są zatem antyoksydanty.
Dietetyk Marta Kielak radzi:
Pamiętaj! Jeżeli prowadzisz aktywny tryb życia i ćwiczysz regularnie wzbogacaj swoją dietę w antyoksydanty i produkty tak wspomagające wysiłek fizyczny. Na Twoim talerzu powinny często gościć:
- cynamon,
- kurkuma,
- zielona herbata,
- żeń-szeń,
- granat,
- żurawinę,
- czarne porzeczki.
Ich cennym źródłem jest również liść oliwny. Zawiera on polifenole, które niwelują szkodliwe reakcje związane ze stresem oksydacyjnym w naszym organizmie. Obecna w liściu oleuropeina jest skarbnicą zdrowia.
Ekstrakt z liści oliwnych jest pomocny w:
- chorobach układu krążenia, szczególnie nadciśnieniu tętniczym,
- regulacji poziomu glukozy i insuliny we krwi,
- chorobach pasożytniczych,
- dolegliwościach przewodu pokarmowego,
- poprawie odporności.
Stężone dawki liścia oliwnego możesz przyjąć w formie ekstraktu, suszonych liści lub suplementu, np. w VIVICIE energia i ochrona.
Organizm nieustannie jest narażony szkodliwe czynniki: zanieczyszczone środowisko i dym papierosowy czy stres. Dlatego szczególnie należy dbać o balans w organizmie i wspierać go. Zatem warto codzienne dbać o prawidłowe żywienie, aktywność fizyczna i odpowiednią ilość snu.