Jeszcze parę lat temu awokado mogło się wydawać egzotycznym produktem. Jednak jest co raz bardziej popularne nad Wisłą.
Mimo, iż w 75% awokado składa się z tłuszczu jest owocem, a nie warzywem.
Zdrowotnie jest to produkt cenny dla zdrowia, ze względu na zawartość:
- likopenu,
- potasu,
- witamin C,
- witamin E i A,
- witamin z grupy B
- witaminy K
- kwasu foliowego
Awokado możesz przemycić do każdego rodzaju posiłków. Sprawdzi się jako dodatek do sałatek ale też do koktajli i deserów. Idealnie sprawdza się zamiast masła do smarowania pieczywa.
Koktajl awokado - ananas 156 kcal.
awokado – ¼ sztuki [35g]
ananas – 2 plastry [60g]
pietruszka, liście – ok. 6 łyżek [24g]
siemię lniane - łyżka [10g]
sok ze świeżej cytryny – 3 łyżki [21g]
Zmiksuj wszystkie składniki. Jeżeli będzie gęsty dodaj troszkę wody.
Mus z banana i kakao 227 kcal.
Banan, obrany – duży [120g]
kakao gorzkie, proszek – łyżka [5g]
awokado – 1/4 sztuki [5g]
sok ze świeżej cytryny – 3 łyżki [21g]
migdały – łyżeczka [5g]
Zmiksuj banana z awokado, kakao i sokiem. Posyp pokruszonymi orzechami.
Sałatka z buraka i awokado 230 kcal.
gruszka - średnia sztuka [100g]
burak, obrany - mała sztuka [100g]
orzechy włoskie – 2 sztuki [8g]
ser twarogowy półtłusty - plasterek [20g]
awokado – ¼ sztuki [35g]
sok ze świeżej limonki - 2 łyżki [12g]
Pokrój awokado, buraka i gruszkę w kostkę. Dodaj resztę składników.
Jeżeli potrzebujesz dodatkowego porcji witaminy A i E możesz wspomóc się suplementem diety Vivita Energia i Ochrona.